Toysdaily 玩具日報

查看: 7109|回復: 20

[分享討論] SHF阿爾法獸隻手太實...就黎斷 點算??

二頭肌同肩位(水平轉動位)太實.........E加扭唔到.....仲FEEL到入面條棍軟左.....再扭就斷....點算???  :time:
我自己都成日整玩具,建議用熱風筒吹下先拔,再打椿。你可以去高X討論區search 下我個post:D
咁貴買隻野番黎.....個頭隻角又高低角....隻手又實到再扭就斷  有冇搞錯???
頭像被屏蔽
oh yes when i was playing it, i found that all joints are very tight so i carefully move it...i am sorry to hear your case:(
:no:   之前見其他大大好似要寄番信去日本果邊搞

換既話  多數搞一大輪都唔得
個人親新經驗︰
除非你善長模型改裝、否則基本是無辦法,愈搞只會愈差
頭像被屏蔽
bunnyyau 發表於 27-2-2015 12:05 PM
個人親新經驗︰
除非你善長模型改裝、否則基本是無辦法,愈搞只會愈差

根據條棍目前既硬度  連拆都拆唔到

已經絕實左

之前sr勇者警察都試過, 擺得久,裙甲絕實左 硬扭斷左
大大:唔知[玩具醫生]幫唔幫到你:no:

不過藥費唔知貴唔貴:(
空 發表於 27-2-2015 12:32 PM
根據條棍目前既硬度  連拆都拆唔到

已經絕實左

分享小貼士,如果有住何關節位太實,只要用綿花棒滲些小(食用油)落關節,便大有幫助。
通常我用 芥花籽油。 (比起某D食油,耐咗都唔會有味)

對預防一D太緊嘅關節,耐咗絕實一扭就斷,

都起到保護作用。:)

[不過千萬不要 用(工業油)] 例如WU40

因為對部份膠質會引起劣化之餘,重可能出現退色現象:55:
司馬易 發表於 27-2-2015 01:20 PM
大大:唔知[玩具醫生]幫唔幫到你

不過藥費唔知貴唔貴

請問玩具醫生係咩黎  點搵到佢
一扭即斷......小心
空 發表於 27-2-2015 02:11 PM

我估YAHOO 拍賣個位。
我無幫親過,聽聞不錯的。
空 發表於 27-2-2015 02:11 PM

我只
打咗一大段字,結果冇咗:26:

總括而言……叫玩具醫生嘅 唔只一位,

其中有技術、醫德嘅,曾經有大大在帖提及。

我只是略有所聞,見到樓主情況所以提起。

唔好意思:(

希望有其他大大 提供資料:shy: