Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 超港人

[分享討論] 一本好書推介 角川超合金Walker

今日買咗,個人覺得如果以一本40週年記念集嚟講,馬呼咗啲,唯一亮點係搵到一副神級合金黑色版高迪安影相,其實我就係為咗佢而買........ 講舊合金比唔上當年五十嵐浩司嗰本,講新合金亦不及超合金魂計劃,唉........
不過,如果係啱啱先開始儲合金又從來無買過以前幾本合金reference book的話都可以一買嘅......

gazza1211 發表於 1-3-2015 12:46 AM
很遺憾。。。冇啓示。。。就是說了GGG個hammer的介紹。

唔該哂師兄,仲諗住有新合金魂介紹㖭,失望
咁多CHING 買左, 今日再去睇過, 差唔多4魚, 都係放棄, 轉頭買左幾盒 LEGO 玩
睇黎甘多師兄講,都係放棄啦!

[size=38.2079925537109px]前日出左旺角打算買黎睇,但得一間有得賣,但我鍾意幫襯嗰間,所以最後都係上網買左,等待中
未買的師兄可以去頑仔望望,28)
玩具人生 發表於 3-3-2015 04:42 PM
未買的師兄可以去頑仔望望,28)

頑仔都SOLD OUT 喇, 係Y拍都見到有, 都係差唔多價錢, 10號到貨; 另外之前有CHING 講CD JAPAN 可以訂, 上網睇過價錢又係差唔多, 自己未試過上網訂野就試下啦, 應該都係一個禮拜左右到貨,  registered mail, 希望到時唔會撞到本書皺哂啦
2,980yen得124頁其實頗唔實惠...

新料完全欠奉...

內容提及的近代超合金只針對笨大的出品,其他出品如Brave、新世紀、Max等等完全冇提...覆蓋頗唔全面...
例如講舊版合金隔離會有幅新版合金做比較,但到高狄安等新版個位卻吉左...頗為小家...

全書最吸引只係 野中剛 繪畫既封面及海報...

對超合金有一定認識既其實可以慳番......

人仔貓 發表於 4-3-2015 12:31 AM
2,980yen得124頁其實頗唔實惠...

新料完全欠奉...

:50: 聽咁多CHING 既評語都係麻麻, 不過已經訂左...
係BANDAI 個網都見有呢本野, 其實大概都知呢本野講BANDAI 野多, 不過見佢40th 週年, 自己又無呢d 書, 買本睇下做 reference 都好既
Thks for sharing....it's a very good history book for 超合金
今日出去旺角睇過
信鵝樓下一律3魚半,夾埋做高個價:he:
C-tong 發表於 4-3-2015 05:32 PM
今日出去旺角睇過
信鵝樓下一律3魚半,夾埋做高個價

hello

Could you please advise which shop?

I passed by twice, but I don't see it.. and i heard animate ship doesn't have, right?

Thank you !!
drexler22 發表於 4-3-2015 05:42 PM
hello

Could you please advise which shop?

信鵝落最下嗰層
一落自動電梯有間賣日本雜誌,另一間就係賊船賣玩具嗰間隔離
賊船睇過冇

C-tong 發表於 4-3-2015 05:51 PM
信鵝落最下嗰層
一落自動電梯有間賣日本雜誌,另一間就係賊船賣玩具嗰間隔離
賊船睇過冇

oh.. thank you !!!

I will go get it after work today