Toysdaily 玩具日報

查看: 18416|回復: 30

[分享討論] 真係可以係迷你倉砌模型?

先排睇TBB見到, 你地知唔知要租幾大先可以坐係到砌?

講起砌模型, 我近期都想同班朋友租個工廈單位用黎噴下油+放野
唔知呢度有冇師兄有租過工廈既可以分享下經驗同價錢之類呢?

只係砌的話,地方大小位置不是問題。但要上色的話,模型油、筆地等的氣味便不好處理了。{:1_372:}
說到底,那裡只是存貨倉而不是工作室。
我相信是可以的. 製作團隊都是借來拍片吧. 要上色咪戴N95口罩, 開行抽氣囉
提子 發表於 24-2-2015 02:46 PM
我相信是可以的. 製作團隊都是借來拍片吧. 要上色咪戴N95口罩, 開行抽氣囉

別要忘了,那裡不只你一個的使用者,通風排氣不是每一個倉獨立一個的,當其他人或工作人員經過時未必可接受,而且這些儲存倉未必接受儲存開油水、膠水、油漆這類揮發性化學品,因它的保險及消防未必會批。:36:
頭像被屏蔽
我反而想知點可以攞電,我租個倉係無插位的...
畢示仁 發表於 24-2-2015 04:01 PM
我反而想知點可以攞電,我租個倉係無插位的...

帶水電(充電池),再加外置DC TO AC(220V)的轉換器便可以。{:1_203:}
或只使用充電式照明和工具。
唉......我都好想有一個工作室
但香港地, 現在d租金 貴到咁.....
恐怕冇機會啦,

這個迷你倉方法我之前都有念過,
而且念住噴油果陣咪去後行,
反正都係工廠區,後行應該ok
但最後發現, 原來迷你倉後行是封左,
因為保安原因......:oh:

唉......真的死心啦:$
半夜
由屋企行10分鐘到
入到去關埋門
就是自己嘅世界
同玩具玩下
臨天光先出番來
真係好寫意
可惜
我屋企15分鐘腳程內冇倉租
kyo353 發表於 24-2-2015 11:27 PM
講起砌模型, 我近期都想同班朋友租個工廈單位用黎噴下油+放野
唔知呢度有冇師兄有租過工廈既可以分享下經 ...

有做過research

工廈最平5~6蚊呎, 不過起步都千幾呎, 仲要係好遠

迷你倉仲恐怖

最平果間timemini 要$2x 一呎, 最貴香港儲物室要成120蚊呎
聽過有朋友講,有啲地方係租俾人砌模型. 至於喺邊就冇問到.
I rent Hong Kong storage too.
The size can be used for building model but there is no AC inside, not to say setting up lamp.
I just use it for toy storage

4 x 4 ft, 4x 6 ft 6x 6 ft, or rent two and combine.

Very expensive for HK storage
cost me >10k per year
好似電視咁size既倉大約幾錢個月?{:1_215:}
genesicgaogaiga 發表於 25-2-2015 04:46 PM
I rent Hong Kong storage too.
The size can be used for building model but there is no AC inside, no ...

都幾貴...{:1_206:}