Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: nela

[玩具報告] 新年長假終於完成-PG Unicorn

gazza1211 發表於 15-9-2015 04:12 PM
Nela兄,最近有朋友送了呢件給我。。。。。。我已經好多年冇砌模型,上次都係砌RG細細件嗰d,呢件有 ...

Gazza大
多謝你問我呢個初哥:shy:

我個人意見,呢盒不難砌(相比RG D的屎 parts),且水口收藏得好好,你有把利既剪鉗已夠。但分件多,2個全日才砌好(或我手慢)
上色方面,因 unicorn 只是純白,我只全只噴啞面油(其實懶及唔識搞),如你要舊化⋯⋯我就不懂了

至於燈,我建議要裝,因是靈魂所在,笨大既出面價已由11xx回落到7-8xx. 不過只用筆芯電+自己按地台制開關(分3段。1:只著眼,再按1下著埋全身,再按多1下慢關全身,隔0.5秒再關眼燈)光度足夠裝上骨架時,骨架已預留走位,不會好複雜

但陶佬已有代用燈出,remote 開關/閃燈。你 search UltimateWorks PG 獨角獸 便找到。

希望幫到你:^
勁! 我都想買返隻PG
nela 發表於 15-9-2015 11:52 PM
Gazza大
多謝你問我呢個初哥

謝Nela大解釋,那樣我就買LED燈搞搞佢啦。。。不過,唔知d燈安裝時候容唔容易弄壞,可能要買多一套逃佬作後備:shy:。。。另外,件嘢咁大,噴油都要用多幾罐。。。

gazza1211 發表於 16-9-2015 02:26 PM
謝Nela大解釋,那樣我就買LED燈搞搞佢啦。。。不過,唔知d燈安裝時候容唔容易弄壞,可能要買多一套逃佬作 ...

除非出廠已有問題, 否則都唔駛買多套spare ...砌的過程不大會整爛.
因為砌好再分開難度大,易弄斷parts

我買了2罐先夠