Toysdaily 玩具日報

查看: 9705|回復: 23

[玩具攝影] 五星的模型 你值得擁有

新年祝大家財源廣進, 買多D模型:x

新年唔駛拜年, 決定挑戰五星模型, 揀左配色最簡單既黑騎士, 其本上除左劍要遮蓋, 同腳裸上面個幾點要手油, 其他都完美分件
全隻噴罐上色, 骨架用TS-42 LIGHT GUN METAL, 紅色用TS-18 METALLIC RED, 外甲用TS-64 DARK MICA BLUE

不過對平時砌開MG的我對住呢盒野真係姐手姐腳, 砌到起火:what:
件粗糙, 有D重有少少披鋒, 有一半地方都要落膠水, 由於上左色既關係, 好難痴得實, 而且呢幾日潮濕, 膠水好難乾, 呢頭痴完個頭又跌返落黎, 唔覺意落多左膠水搞到一手都係又奶到其他件上面:sad: 我用AA膠黎痴, 唔知用模型膠水會唔會好D?
左右接合既件好多時要用大力金剛指, 勉強夾埋左都有條大GAP係度, 砌完隻手指真係痛足一日:no:
軟膠上色真係一個錯誤既決定, 甩到一手都係粉, 一路砌一路甩, HI埋上外甲到好難清得乾淨:cool:

手臂設計根本無可能拎得起個盾, 搞多兩搞就成隻訓低左, 一訓就斷左胸同腰個連接位, 上身咁重竟然用一支3MM唔夠既柱做連接:60:

不過五星就係五星, 齋企都係型, 1/100 既SIZE, 華麗既裝甲, 黃金既身型比例, 真係無得輸:handshake:

屋企重有水龍, 人偶, 炎子, 希望有時間搞埋佢啦, 多謝大家觀賞:love:
Fantastic!! 最近先睇得五星!真係一套神作!
C hing{:1_235:}
手工顶呱呱,{:1_377:}{:1_221:}
請問是否手辦件?

THANK~ 其實係模型外型靚同分件好咋, 我技術都係一般 係IMS 1/100模型來的  發表於 22-2-2015 01:43 PM
VERY NICE~~~~~~~~~~~~{:1_377:}
support FSS

正~
唔知IMS有無機會出黃金騎士呢

i wish Jadg Mirage...  發表於 22-2-2015 08:10 PM
我砌WAVE 隻最強幻象都係用雙星隻GEL TYPE CEMENT 來痴,痴完要按實一陣再等乾先痴得穩,但一大力扭動既話又係甩過要再痴
我想係因為本身WAVE 和VOLKS 既膠就硬過BANDAI,所以難痴D
可能下次用加強版既CEMENT 來試下...
買咗1/144但未砌,唔知會唔會比1/100好。如果”笨大”肯出就好啦。

Agree with you! ”笨大”肯出就好啦 x 2  發表於 23-2-2015 03:48 PM
高達是機械人中的BEN屎的話,

五星物語就係勞斯萊斯

我屋企都有盒"勞斯萊斯"放左十年以上只齋拍左一半... :56:
多謝分享。{:1_208:}
詳細的製作和心得分享!!謝謝大大的作品分享

E.......原來完成左喇?唔錯{:1_377:}試下痴死胸腰加強支撐力攞盾冇問題

旺角可找到雙星白蓋膠水, 在快富街的 RX**, 即千X達行前, 再轉左就看到。   雖然要4X元一樽, 但買得咁貴的心頭好, 就應該用好的膠水來配合。

THANK, 下次試下先~  發表於 23-2-2015 09:37 PM
AK30 發表於 23-2-2015 03:11 PM
E.......原來完成左喇?唔錯試下痴死胸腰加強支撐力攞盾冇問題

你呢隻型好多:handshake:

我胸腰連接位已經斷左, 已經迫住痴死了:o
熱狗OO 發表於 22-2-2015 05:29 PM
高達是機械人中的BEN屎的話,

五星物語就係勞斯萊斯

係吖, 砌完係真靚過晒我其他模型, 你都快D完成埋佢啦:)
飲酒一定要飲XO , 玩模型一定玩五星!