Toysdaily 玩具日報

查看: 5507|回復: 13

[非官方產品] 【TOYZONE 黃金聖鬥士白羊座穆先生 動畫色•中獎篇】

由於上一次幸運地淘到盒冇中獎嘅oce原色白羊穆,心雄又想添多盒動畫色白羊穆,再加上賣家樂意開盒check件以防中獎,結果就帶咗盒動畫版返屋企。

有咗oce原色版嘅經驗,我已經純熟地處理好頭雕披風羊頭等問題,有關以上問題,在oce白羊穆帖中已略有說明,有興趣可以睇睇。

http://www.toysdaily.com/discuz/forum.php?mod=viewthread&tid=235155&extra=page%3D1&page=1

修正好問題之後,遂一上件,但當上到背面羊頭嘅時候,咦!!!!!!! 點解插唔實,唔單止係插唔實,簡直好似就咁放入去但一鬆手就甩出嚟。

冷靜啲,換個披風件再試,喂!!!!!! 都係唔得,情況同羊頭一模一樣,心想冇理由會鬆到咁,後來發現係素體內部缺件導致無法固定披風同羊頭插頭。

於是我犧牲咗樂創天秤,將佢肢解取走零件再裝入白羊穆身上,可惜始終唔係原廠出品,大細總有差異,結果修正完之後係插得實,但強度唔足以固定胸甲。

在無計可施嘅情況下,我唯有出絕招AA膠先攪得掂。

盒面設計簡陋,封面嘅白羊穆根本就係正版,留意對角嘅水口外露就知道,仲要成隻左右調轉印上盒面。

除咗原裝膠角之外,仲附送多兩對金屬羊角,上係膠角,中係動畫版金屬角,下係漫畫版帶紋角,可見中間對金屬角有色差。

先上原裝膠角,感覺唔錯,同正版好接近,仲要冇水口外露,係有色差問題,特別係拳頭,用返oce版,好心就配另一隻色啦。

然後就裝上我最鍾意嘅動畫版金屬羊角。

再換對帶紋金屬角,順便戴上頭盔。

同oce版本比較一下,邊款靚啲。

師徒合照,留意薜安係正版。

以上圖片可以睇到正版同TOYZONE版有咩分別,首先正版嘅上下臂甲,前胸甲,所有腰甲凸出嚟嘅花紋係好淺嘅香檳金,而TOYZONE版就只係銀色。

肩甲方面,正版嘅花紋同底部係有分色,反觀TOYZONE版就只係單一金色,仲要比臂甲較深,色差更明顯。胸甲方面,正版覆蓋面較大,而TOYZONE

版明顯較少,素體綠色部份外露很大。你可能會發現點解唔見有裝上披風嘅圖片,就因為出咗絕招用AA膠固定羊頭同素體背而插槽,導致不能拆除換上

披風,我揀羊頭因為披風件唔靚,廠方將邊緣位都上埋藍色,冇晒立體感。

最後順便影吓隻星矢,當然唔係正版啦。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
多謝分享。{:1_226:}
頭像被屏蔽
其實都算唔錯...但價錢就爭一大截呀{:1_214:}
想問下師兄最後個星矢係邊間既貨?
umg 發表於 22-2-2015 10:49 PM
想問下師兄最後個星矢係邊間既貨?

king模型,金屬分佈同正版一樣。
iorik 發表於 22-2-2015 11:23 PM
king模型,金屬分佈同正版一樣。

thx師兄! 因為小弟正想買個星矢,睇緊買邊間既貨{:1_215:}
同原廠已經分別不大了
翻版翻得幾靚都係翻版 :67:
umg 發表於 23-2-2015 01:02 AM
thx師兄! 因為小弟正想買個星矢,睇緊買邊間既貨

我覺得king模版最好,不過要買埋暗黑天馬先有金屬件。
師兄,可否告知哪裡有上述天馬及暗黑天馬售買呢?
三四郎 發表於 25-2-2015 01:53 PM
師兄,可否告知哪裡有上述天馬及暗黑天馬售買呢?

y拍有,不過貴咗少少。
唔該師兄,兩隻我都入手了。質素真的不錯。我想問有冇紫龍呢?
三四郎 發表於 1-3-2015 07:06 PM
唔該師兄,兩隻我都入手了。質素真的不錯。我想問有冇紫龍呢?

未有,佢好似講過會出,聽聞下一隻係冰河。