Toysdaily 玩具日報

查看: 5816|回復: 11

[詢問] mr.hobby補土噴罐一問.

大家新年快樂 , 小弟新手想問下平時砌一隻MG大慨要用到幾多補土噴罐?? 因為我未噴到一半件支野已經冇乜咁..

係米我方法有錯?? 定係砌一隻MG 要用到幾罐補土先夠??
另外仲有一個好大好大好大GE問題..就係岩先係露台上色時唔小心跌左件零件落街... 有冇得一件買返- - ??哥件部位仲要幾重要下..

如果係細罐裝, 又要 check 件 又要打底灰, 可能要一至兩罐至噴到一隻 MG. 總之薄噴多層, cover 到底色就得.

噴罐噴射範圍大, 氣壓亦無得調整, 基本上係浪費多.
surfacer.補土這個名詞比小聽
正常我一支180ml surfacer可以噴兩部MG.
但我只噴外殼不噴骨架.
薄薄一層噴香水感樣已經OK.       
乾燥後發現5夠再補.無痕的.
Ching跌咗乜野零件?
有時呢度會有好心人幫到手

腳部其中一塊裝甲 , 好重要下.

已經上淘X買左 , 原來淘X有大部分模型GE散件賣 ,  一舊膠X5$連運費 , 希望唔會失望吧.
回3樓 , 薄薄一層是否指會露到少少本身件件啲色?? 同埋點解骨架哥啲唔噴直接上色都可以嗎?
foot1314 發表於 21-2-2015 09:33 PM
腳部其中一塊裝甲 , 好重要下.

已經上淘X買左 , 原來淘X有大部分模型GE散件賣 ,  一舊膠X5$連運費 ,  ...

我都係淘X買過,人哋買一盒模型打散嚟賣真係好好賺:47:
foot1314 發表於 21-2-2015 09:38 PM
回3樓 , 薄薄一層是否指會露到少少本身件件啲色?? 同埋點解骨架哥啲唔噴直接上色都可以嗎?

除非閣下是將原本底色完全改變(例黑轉白),否則在噴類似顏色(深藍淺藍)影響不大.
再者,覆蓋原本塑膠顏色是底色的責任.雖然現在補土是兩用的.但噴得太厚會填去原本需要的紋理.no jackso.
骨架通通常不見人懶得就懶.打磨上色就算.     

頭像被屏蔽

我用開懶人方法, 唔落補土:)

我用開噴罐, 噴幾層補土先遮到原本既膠色, 又要噴幾層油先出到想要既色, 真係幾煩下, 所以SKIP左佢算

其實如果砌MG, 本身膠件既色已經係你想要既色, 就咁噴一層油上去已經唔會太差

以前用補土係因為唔同顏色既膠件想上同一隻色, 想統一出黎隻色先一定要落
超港人 發表於 22-2-2015 11:31 AM
一罐罐咁用唔化算
最好都係用噴槍.

噴槍真係好貴 - -
而且屋企空間不足做唔到工作室..
路人ray 發表於 22-2-2015 01:39 PM
我用開懶人方法, 唔落補土

我用開噴罐, 噴幾層補土先遮到原本既膠色, 又要噴幾層油先出到想要既色, 真 ...

之前都有素組個幾隻MG , D分色都好好.

但可能今次要砌隻MG係比較舊GE , 啲配色同我心目中GE始終有啲出入..

所以先打算噴過啲色