Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 九龍宋公明

[作品分享] 後追戰記7.KRE-O變形金剛.極惡合體.求雨鬼 (20/2 內文完成!!)

snoopy123 發表於 19-2-2015 01:28 PM
公明兄真係好厲害!不如把你的結作喺Youtube同全世界分享啦!我有時間都想模仿下帥兄的合体,可以的話 ...

非常感謝Snoopy兄既鼓勵~!! :$

每次既作品都求新求變
直到上次衝鋒派加了合體專用面相及改良腰部合體方式
以及每個人仔面相G1化
改善外型比例及穩固度
所以之前1至5的share都有了新的想法!!
加上Combinder War角色得到重新
航空派有了新的直升機隊員
保衛者有了第6戰士
電單車成了心口甲
這些新衝擊都令我想繼續不斷去製作~!! :*:love:

合體與過往一樣站得很穩
而且多了腳趾及腳爭
有助分腿站時的穩定性

而部份連接位有較鬆情況
我用模型油在卡位塗上了油加固
現在就算只拿著單腳反轉也不會有件掉下來
感覺紮實很多!! 很建議snoopy兄嘗試一下
不會掉件的可玩性是完全不同了~!! :$

最後感謝snoopy兄一直的support!!
我稍後會補上前作的link方便大家回味~!!
youtube分享都是好提議~!! 我會挑戰一下~!! :handshake:

而我現在會較多去外國TF2005及FB的kreo專貢發帖
與世界各地kreo fans交流互毒是一種享受~!!

Kre-O (公開group)

https://www.facebook.com/groups/Kreons/?fref=ts

KRE-O Asia #mykreons (非公開group)

https://www.facebook.com/groups/mykreons/?fref=ts

九龍宋公明 發表於 19-2-2015 02:34 PM
非常感謝Snoopy兄既鼓勵~!!

每次既作品都求新求變

其實我較喜歡你沒有上油同改面相多啲,可能因為咁改我就跟唔倒啦!哈哈
師兄啲改造功夫真利害{:1_377:}變形合體都難唔到你{:1_374:}
其實我都有post玩具分享,只係post喺隔離台(迷團):he:因呢便放相太麻煩:38:
羊年祝師兄你合家喜氣洋洋!洋洋得意!名揚四海!
真的很有型啊,,,
好精彩!好用心的作品!:D
而且文字流露出你好享受!:46:
不過作為寫開故事的我還未能滿足我!:!
寫劇場啦!:he:
車派?條LINK係邊道?
9981ctm 發表於 4-3-2015 12:14 AM
好精彩!好用心的作品!
而且文字流露出你好享受!
不過作為寫開故事的我還未能滿足我!

KRE-O變形金剛.衝鋒派.公路霸者Menasor

http://toysdaily.com/discuz/foru ... page%3D1&page=1

貼返條LINK先~!! 感謝師兄既回應~!! :handshake:

睇完你既漫畫的確好想試下整~ 不過唔知師兄係用咩SOFTWARE做
可否講解下製佢流程~:shiny:

我諗住整個好似BB戰士果類短篇既漫畫試下先~

九龍宋公明 發表於 6-3-2015 06:54 PM
KRE-O變形金剛.衝鋒派.公路霸者Menasor

photoshop!用手機影相,用photoshop CUT低,
背景D沙地主要都係網上圖片,好似一層層透明膠片咁,
放大縮小砌埋一齊,配合劇情....當然要加效果,風位就難D,
如果想懶D,好似我D四格直情只係加對白就算,已經好OK!
photoshop技術上的問題,你真係唔識就問我啦!我可以俾D LINK有網上教學,
如果無,如果我又識到時我再逐個步驟教你。