Toysdaily 玩具日報

查看: 32299|回復: 12

[個人收藏] 自製 IKEA Lego Minifigure Display Frame

由開始儲Lego人仔就好想整呢個Display相架。前日終於整左啦,真係好靚!但仲有排儲先填滿 T ^ T

Making of

頭像被屏蔽
有架. 自己整平好多. 之前都有人整過,
其實只係普通相架, 有大有細.
正 !!{:1_220:}
是否ikea RIBBA  畫架 ??
另白色 cube 積木只用 AA 黏實 ?? 怎樣整到不歪歪斜斜 ??

thank you
nela 發表於 27-1-2015 12:16 PM
正 !!
是否ikea RIBBA  畫架 ??
另白色 cube 積木只用 AA 黏實 ?? 怎樣整到不歪歪斜斜 ??

係呀  IKEA 50x50

係電腦整左個圖,排好曬d位,Print 張1:1紙出黎之後cut曬d lego位. 之後用UHU痴就ok
不錯的分享。{:1_226:}
asdbk 發表於 27-1-2015 12:58 PM

係電腦整左個圖,排好曬d位,Print 張1:1紙出黎之後cut曬d lego位. 之後用UHU痴就o ...

明白。
之前YouTube 見過入面既積木台仔全部砌出來,無用膠水。不過入面用多好多積木
師兄既簡潔D.

不過要 print out 就無計了。。:sleep:
我都整左兩個, 不過係黑色, 不過後面幾塊鐵片開多幾次就會斷, CHING 要小心D. 宜家諗緊整唔整第三個.
Mo.P 發表於 27-1-2015 10:06 PM
我都整左兩個, 不過係黑色, 不過後面幾塊鐵片開多幾次就會斷, CHING 要小心D. 宜家諗緊整唔整第三個.

謝謝CHING 提醒!
asdbk 發表於 27-1-2015 12:58 PM

係電腦整左個圖,排好曬d位,Print 張1:1紙出黎之後cut曬d lego位. 之後用UHU痴就o ...

依個方法,唔錯!
但係,我上次去睇過依個架背後個"甲",有容易爛!
唔知, 師兄有冇依個問題呢?
Earl 發表於 29-1-2015 03:13 AM
依個方法,唔錯!
但係,我上次去睇過依個架背後個"甲",有容易爛!
唔知, 師兄有冇依個問題呢?

好彩暫時未有呢個問題
asdbk 發表於 29-1-2015 09:53 AM
好彩暫時未有呢個問題

請問師兄,你個d brick 同 brick 之間距離係幾多!
可唔可以share一下呢?唔該!
依家仲諗緊~買個大架定係細架!
Minifigure 通常一套 16 隻, 如果一行 16 格會比較完美 (而家得 15 格)

當然唔係人人一套套買, 我都只會買最喜歡那幾隻, 我在外國, 在大型玩具店, 有幾盒比你逐隻摸... 我次次都要企 15 mins 逐隻摸"估"自己想買那幾隻...