Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] SHF 筋肉人 & 戰神 & 擂台

heewing 發表於 24-1-2015 11:06 AM
C兄係咪反左方向.....

相信佢應該係特登既
果招係Robin Mask個仔,Warsman徒弟,Kevin Mask既絕招OLAP

heewing 發表於 23-1-2015 11:18 PM
關節好以幾多穿崩位....

無可否認,
笨呆嘅6吋人類(高)可動figure當中,
關節穿崩係一直存在嘅問題。
所謂「關節穿崩」嘅千古題目放到容易同figma比較嘅女角上會更為明顯,
加上笨呆對女角嘅臉(冇錯,我硬係覺得男性其實冇咩問題,唔計最近隻東方不敗嘅常駐臉)同身材嘅唔掌握,
所以有人戲稱「要熱血、男人就SHF(換成山口轉輪亦可,得咗),女就figma」。
講到底,
其實核心問題係笨呆同MAX對於旗下品牌嘅定位問題。
我哋平日買嘅SHF(SHF三個字包括埋上年死得好慘嘅D-Arts),
基本上都係屬於「高可動」嘅類型(雖然我唔覺得D-Arts嘅數碼line叫高可動),
例如由最初嘅假面騎士(甲鬥至到GAIM、真骨彫,雖然嚴格嚟講後者其實走另一條路線),
去到近來可玩度上大受好評嘅鋼鐵人、蝙蝠人(雖然早排馬克六好似傳出斷腳嘅消息?),
(不過SHF咁多年好似都係得假面騎士一條路算係行得掂?)
有邊個唔係想買嚟扭嚟扭去、擺一堆帥氣度爆棚嘅pose,幫嗰班原本就好型好man嘅英雄嚟個錦上添花?
既然係咁,
點先可以整到可以擺pose擺超爽嘅figure?
答案好簡單,
同我將可以加關節嘅地方全部加晒關節上去,
而且啲「肉」唔可以擋到關節,
因為擋到就會影響關節嘅效果。(當然,要擺靚pose絕對要睇個人技術,呢點我覺得好多放上討論區嘅人都唔合格)
以上,
就係笨呆對旗下(高)可動商品嘅定位所制定嘅策略(同時,亦都係山口勝久對自己作品嘅一貫方針),
對呢個方針或者其產品唔滿意,
純粹係各有所好,
只係相較之下會比較喜歡比較講求造型、外觀,
而對可動冇太大執著嘅figma比較貼近。
而figma呢種方針,
亦都確立佢哋比較適合做出比較身型纖細、更為重視線條美嘅女性角色(只係我覺得手肘永遠都係敗筆,呢個位對比SHF魯魯修就顯得更明顯),
同埋旗下商品嘅可動性遠遠低過SHF同山口轉輪(唔包括其他轉輪line!)。
至於今次呢隻筋肉人,
基本上就係將其理念同佢哋採用嘅關節方式發揮到極致嘅表現(斷唔會比嗰班著晒馬甲嘅騎士差啩?),只不過係因為筋肉人露肉多,
先會令呢個問題顯得明顯。
而且對比山口轉輪128(筋肉人),
配上球型關節、拉出式關節嘅SHF筋肉人肯定會更為靈活、更為順暢。
(事實上,山口勝久根本就係側面攻擊嘅人物,比起唔同類型嘅關節,佢用相同關節就硬係可以做得比其他人好活動)

以上小小個人見解,下面吐槽

笨呆,
你知道你SHF嘅定位架可?
咁你出隻木之本櫻過嚟,
又要老規距咁分成胸腰下盤,
但係佢造型注定再分幾層都係弱可動啦!
仲有你曉得切人個身,
但係你點解可以唔曉得好好遮住分件嗰條縫啊畜牲!
仲要公佈冇耐就比MAX笑住咁放自己嘅木之本櫻,
你以為你早人少少賣大家就會發神經咁送錢過你嘛!
當初D-Arts嗰條女果然係你地撞彩撞出嚟嘛!

heewing 發表於 25-1-2015 12:06 AM
C兄係咪反左方向.....

o個招其實係真正既palo special,筋肉人版叫olap(palo掉轉)
Devil_Fudou 發表於 25-1-2015 02:07 AM
相信佢應該係特登既
果招係Robin Mask個仔,Warsman徒弟,Kevin Mask既絕招OLAP

其實呢招真係叫pal(l)o special,摔角手Jacky Pallo既招式,係唔知點解去到筋肉人會掉轉左

細過有印象睇過,仲覺得幾正! 但唔知點解無意欲入

堅似斷左............!!!:Q
呂品器 發表於 24-1-2015 09:24 PM
睇見R兄既熱情澎湃

快d參考文獻擺多d必殺技

我真係好耐好耐都冇玩玩具玩得咁開心:DD
呢對野真係好好玩,期待6月既robin mask同neptuneman

不過睇怕d筋肉人露毛頭呀,放face flash頭呀,warsman除面具o個d頭會係魂限parts.....
howardyung23 發表於 25-1-2015 01:14 AM
想問下擂台有無扣可以扣埋一齊? 可以既話唔知有無人會入4個台玩呢? 好似幾過癮

係可以4個台扣埋一齊

tmutsu 發表於 25-1-2015 10:55 AM
堅似斷左............!!!

其實我拆走咗條腰:DD
高可動figure有穿崩位好正常呀!!冇穿崩位又邊有空間俾關節活動呀,又要冇穿崩位又要高可動??你比幾錢呀老細,做到比你到時定價高又X,唔係一味彈就叫識玩,鬼唔知阿媽係女人咩??
RTHK 發表於 24-1-2015 10:27 PM
其實我拆走咗條腰

你贏!:DD{:1_377:}
RTHK 發表於 25-1-2015 02:17 AM