Toysdaily 玩具日報

查看: 6777|回復: 19

[個人收藏] 買番當年外婆買俾我的玩具(六) --- Game & Watch Octopus 八爪魚

外婆第一隻買俾我的 Game & Watch , 唔係這隻 Octopus 八爪魚.

而係 Helmet 高空擲物.

不過, Helmet 的全新(或介乎全新), 我找左一年都未找到, 所以只有繼續等.....

八爪魚就唔同, 我會買番來玩下的, 不是儲為聖物...

當年我這隻八爪魚, 在學期尾六月尾七月初的日子, 因為小學可以容許學生帶玩具返學, 同同學玩嘛... 我那時係五年級, 帶左八爪魚, 高空擲物, 火燭救人, 過橋抽板, 降落傘, 獅子出籠.... 共六部遊戲機返去...

小朋友梗係咁... 鍾意炫耀.... (其實, 這係人的基因.... 大人, 又咪又係鍾意炫耀??)

點知, 惹來一個同學的垂涎, 佢偷左我部八爪魚...

我發現時, 已近放學, 我告知老師此事... 老師只像徵式叫所有同學自願攞番出來.... 冇搜每人的書包及身....

小嗽叭 .............

就係咁, 外婆買俾我的八爪魚, 就咁俾人偷左。

我有冇唔開心?    當然有少少... 又驚俾外婆鬧.... 外婆反而只叫我以後要小心D做人, 財物唔好張揚咁揚... 佢仲買番第二件玩具俾我呢...

外婆真係好錫我.... 所以佢去年走左, 我真係好懷念佢的...

############################################

部機, 當年買要約$100, 當年大約$3一碗雲吞麵... 即係33碗麵的價錢...

今日買番部來玩, 都係大約三四十碗雲吞麵的價錢... 化算吧?   

最緊要部機個 SCREEN 冇 <烘>.... 因為就算全新機, 都有可能個 SCREEN 有烘的...

有玩過,但拿不到滿分。
多謝分享。{:1_226:}
這個我也曾有, 不過不知丟去哪了....
還有金剛丟桶子、補水管
mfleo2010 發表於 22-1-2015 12:29 PM
有玩過,但拿不到滿分。
多謝分享。

我記得我可以打到 999 分.  
如冇記錯, 之後再玩, 都只會停留在 999 分了...
貝倫 發表於 22-1-2015 06:19 PM
我記得我可以打到 999 分.  
如冇記錯, 之後再玩, 都只會停留在 999 分了...

應該是畫面活動停止,分數閃爍。:shiny:
想再玩要重新啟動,因為當時的遊戲進行速度已很快,不能再支持多久。:he:
我有玩過.
多謝分享. {:1_377:}
頭像被屏蔽
game n watch 個畫面真係好易有烘,師兄隻 GnW 係邊道搵到 ???
超港人 發表於 22-1-2015 11:10 PM
又一重要回憶!
我第一部買&#22021;係過橋抽板!
轉眼咁就過&#21655;三十多年!

過橋抽板都係正野!
我都有玩過, 正呀
wi111 發表於 22-1-2015 11:10 PM
game n watch 個畫面真係好易有烘,師兄隻 GnW 係邊道搵到 ???

公開講。。。好似幫某店賣廣告。。。

我又 pm 吾到比師兄。。。
經典{:1_377:}
我以前陣係玩過king kong
八爪
我記得八爪魚好似係第3定4代,部機大部小小,真正弟一代係火燭救人,連畫面上唔郁得0既圖案都只有黑白印刷,而獎勵取消死亡0既分數同其他款都唔同(一般好似係200同500分),之後就出高空擲物,過橋抽板,獅子出籠等,再之後有大部小小0既降落傘,八爪魚等,仲有樣我好記得當年卡樂B薯片內有印花,儲齊送降落傘機,我泥D窮細路梗係成日發夢自已會集齊印花啦,而猩猩轆桶好似係摺機,再後期D,牌子都唔記得同唔同,不過以當年樓主你一人可同時擁有6部機,真係神人級{:1_377:}
ScarletSpider 發表於 23-1-2015 02:29 PM
我記得八爪魚好似係第3定4代,部機大部小小,真正弟一代係火燭救人,連畫面上唔郁得0既圖案都只有黑白印刷,而 ...

師兄的記性頗佳, 火燭救人嚴格來講, 的確可算<引入>香港的第一部 GAME & WATCH.

不過原來在火燭救人之前, 已經有三部 GAME & WATCH 面世了, 只係<應該>沒有代理引入, 所以香港人那時擁有這最初三部的話, 係非常罕見。

至於小弟當年有六部... 衰格D講... 小弟幼時不太愁玩具... 因為除左外婆, 仲有好多姨媽姑爹, 姑婆姨婆, 舅公表姨........ 都會買玩具俾我的.... 所以我才會咁多的...