Toysdaily 玩具日報

[趣味] TVB 星期日檔案 童趣.拾遺

2015.01.11 - 童趣.拾遺

播出日期: 2015.01.11 (日)       

在每一代人的成長中,都少不了玩具的影子。由以往的「擲豆袋」,到大大小小的娃娃和機器人,再到搖搖和迷你四驅車等,玩具陪伴了無數人走過他們的孩童歲月,留下了一段段的泛黃回憶。

今日的玩具,製作精美,用料講究,價錢也不菲,更像是收藏品。業界中人亦坦言,現時的玩具,已不再是為小孩而製造的遊樂工具,玩玩具的,更多是成年人。

相對於玩具車和模型,現在的小孩,更習慣於在智能手機上滑來溜去,沉迷在聲畫俱佳的電子遊戲之中。

到底「玩具」的定義是否已改變?還有孩子和家長會醉心於舊日的「低科技」玩具嗎?電子遊戲又會否全面取代舊玩具?仍在竭力推廣、保存舊玩具的人們,他們又是為了甚麼?

這一個星期日,讓我們重拾童趣。

http://mytv.tvb.com/news/sundayreport/197557

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
新生真的好耐冇去, 以前那區交通唔方便, 而且可以話全區得佢一間玩具店, 如果唔係路過, 都唔會去呢間店睇野.

訪問中, 個老闆言論都幾搞笑, 用盒黃金俠PART2當鎮店之寶, 仲教人睇盒上日期當生產日期.

最搞笑係以為每月得一兩款模型出, 其實淨計BANDAI都唔止每月得一兩款.

位處名校區, 而且差不多算獨市, 如果有賣埋小朋友野, 生意應該唔難做. 當然現在有MTR, 附近租值升晒, 租出去收租, 隨時好過自己賣玩具.
大家有冇睇 d 一集呢 ?
謝謝分享,但錯過了,網上補睇
睇左半集,我都覺得不能沉迷電玩遊戲...
始終面對面玩,有交流好好多!
實物玩具始終可玩性高些!!
睇左~!每樣講啲好濕碎~!!{:2_242:}
但係玩具都要有動畫support先好

機械人動畫已經沒有昔日多姿多采,美國動畫比日本動畫較少人欣賞......
玩具業真係弱過以前好多, 只可以講以前既玩具店小朋友玩多, e+係大人買玩具找回童真.
redfish 發表於 13-1-2015 12:40 PM
新生真的好耐冇去, 以前那區交通唔方便, 而且可以話全區得佢一間玩具店, 如果唔係路過, 都唔會去呢間店睇野 ...

新生真系由細幫襯到大,由係系聖類斯對面到依家個個位,搬左都好耐冇番去買玩具啦。。。估計佢依家個舖位系自己既,唔係都幾難捱。。。。
陳生d對白同之前d訪問都係講同一樣野:49: