Toysdaily 玩具日報

查看: 10449|回復: 20

[吹水專區] 上班中,正無聊...

事隔幾年...十幾年,又回到玩具這一行,今次暫時負責開發......最少名義上係咁叫.....又我都係第一次身份被公司定為機密,名義上應該係無名仕.
十幾年無做玩具,我本身估計要1~2年時間補完失去的經驗,但唔知係呢邊水平低還是呢十幾年個個月買玩具原來都可以增加功力,剛過了試用期已經好似呢一刻咁蛇下王,打幾隻字.,不過日日都係要做足11個鐘.
大部份朋友知我做返玩具呢一行都認為我會好開心,其實真係無乜感覺,有時或者係日日都幾激心的,每個位都係成本,想做每一步都幾個審批,說實話我對呢間公司盡管有九千幾個不滿,但單就審批都算寬鬆了,算係有點自由度,不過都係在首版階段,大貨做幾多就唔係我呢D做細既可以改變的了.
做呢行我有個幾奇怪的後遺症,我比某位玩具界魔術師話過才留意到,就係人地講件玩具靚唔靚時我就講套工模做得好唔好.好鬼掃興!!但我唔係想表現自己有幾專業,而係習慣左睇件時就諗套模有乜問題,因為件係定局,改只有改模...無做十幾年本來呢個問題淡化左,返左幾個月工看來又練回來了...下次聚會我會盡量唔開聲.
打左10幾年工,真係做果行 厭果行 (口講,呻到葉落),到落場堅做,咪又做到費枕忘餐 (心裏又係鍾意份工)……;回望,有開心有晤開心,至係回憶

又唔係厭既,好多同事對我放左工都仲有砌模型感到奇怪,但玩具真係幾有趣的.  發表於 9-1-2015 09:24 AM
做玩具開始都要保持身份神秘??????其實係唔係開始高科技武器呀~~~~{:1_236:}

希望大大開發多D正玩具出來~~~~{:1_226:}

至於我做緊既玩具...老實講自己都覺得唔滿意的,但條件限制賽,我盡左力...9成力啦.  發表於 9-1-2015 09:31 AM
呵呵,未至於身份神秘只係唔好比人知做乜.所以講我可以講係做玩具,但就唔好講具體做緊乜野.  發表於 9-1-2015 09:27 AM
做玩具點解咁神秘呢?原因都幾多,例如OEM比較常見係A公司可能唔喜歡同B公司的產品在同一家工廠做,又有些可能一邊做B公司產品一邊又自己開發同類型產品,又有些是掛名某些名牌設計但實際是國內朋友攪定,以上的情況可以同時發生...就聽聞有某廠內部同事之間都唔知對方做緊乜的.
不嬲留意開你嘅玩具分享,原來做埋!希望你對玩具界再多貢獻~!!祝工作愉快~!!
p.s.但依傢日報搵唔返用戶舊post,隨緣先睇倒你分享......{:3_132:}

轉左工,時間問題好少寫分享了.至於對玩具業什麼的,過左年應該都轉工了,到時睇下仲有無人要我先算.  發表於 12-1-2015 04:30 PM
又差不多一年,再一次轉工之後都係做玩具....上班比客玩,下班比朋友玩,回家比老婆玩......

自問都係玩具業做左好幾個位置,設計,開發,工程,生產都做過以為都轉唔開呢幾個位,點知真係見識少,原來玩具仲有其他位置,現在再轉一個角度睇一見玩具又有一番新感覺.

不過過程極之苦悶....因為係做小朋友....正確是小女孩玩具!!
其他同事試合金車,汽槍,電影角色玩具!!
我.....發光芭蕾舞公仔,馬車,茶杯茶壺,乜都係粉色的,閃片.....就快精神衰弱....
warxv 發表於 11-11-2015 02:48 PM
又差不多一年,再一次轉工之後都係做玩具....上班比客玩,下班比朋友玩,回家比老婆玩......

自問都係玩具 ...

邊個 打工仔 會同 工作 談戀愛 丫 ...
唉 ... :die:

我想我清楚自己有幾唔想工作...可惜無本錢.  發表於 11-11-2015 05:32 PM
不勞而獲 <= 一向係我 人生目標 ... kakaa

我都想!!或者做少D而獲都滿足了!!  發表於 13-11-2015 11:25 AM
warxv 發表於 11-11-2015 02:48 PM

自問都係玩具 ...

Add oil x100000
轉左做下靶位,對於玩具體會就更深了....
頗多玩具設計師本身不懂基本工程及生產,於是天馬行空想一件東西出來,真係好正,聽落都知好玩.
但去到工程比工程佬話呢處唔得,個處唔好,咁就殺左三成功力,再到生產時比生產廠殺多一次,咁件玩具本身設計再好都係枉然...
不過咁都有個好處,你同我見到實物唔會買.
呢個解釋左點解有一堆大家一睇都好奇怪會出現於市場上的異物來由....

不幸係有些設計比較惡,強來,咁就精彩了.
有些設計做完模都胎死腹中.
有D強推到生產,咁就錯漏百出,要不強度不足,要不上色變形出界....QC係神仙都無用.
playing toys give you happiness :handshake:

developing toys give you agony, anxiety, frustration .... etc.  :cool:
做果行厭果行嗎?我諗係同你想法有落差, 又要硬做先越來越厭惡吧
聽warxv大大講現在做小女孩玩具, 咁更加唔會有討厭玩具o既事情發生
除非你連女孩子玩具都涉足埋就...

係有落差,但好大程度係行政上問題多D,明明有個幾有趣既玩意,然後成本啦,變得無咁有趣,然之後再因為結構啦變得更沒趣,再之後.....然後我望住件野諗?咁仲有乜好玩??任何分類玩具都有差不多的問題...  發表於 20-11-2015 06:52 PM
自己每次趕project都容易失控,胡思亂想,但諗&#21523;仲要供樓,買玩具,死死氣坐番低繼續做,今晚又通頂......:unhappy:
都唔知自己想講乜?
谷口nozomi 發表於 18-11-2015 12:17 AM
自己每次趕project都容易失控,胡思亂想,但諗&#21523;仲要供樓,買玩具,死死氣坐番低繼續做,今晚又通頂. ...

明!我估我都知你想法,因為呢一刻我都想緊差唔多的....