Toysdaily 玩具日報

查看: 4867|回復: 14

[詢問] 神之手 一問

最近入左把神之手

經過多次測驗後發覺
點剪舊件都好係唔貼舊件
點都有少少凸出黎

唔知係我手勢差定點
有無巴打知咩事?

試過影相, 但真係影唔到
只好用小畫家

不過把神之手真係好利:o)
的確可以減少D 件白化機會

後加內容
對了對了

我的神之手的刀口位是這樣子的, 不是水平的, 不知是刻意的設計還是sad 貨
(因為這樣的設計可以泊著模型件的邊位進行切割, 效很理想, 但遇到水口位不在邊位, 如在中央位就會出現上圖的水口位)

是否水口剪,像這樣的?

切口位置是磨平的,可以很貼物件表面切除多餘部分,很好用。{:1_203:}

這把
唔知係咪入左sad 貨.........:help:
冇入錯貸,其實用神手都要用筆刀收下佢,唔好諗住可以一cut就平哂,但佢係比一般鉗cut得靚好多
佢個設計係咁嫁
佢既原理係"切"而唔係"剪"
所以有一邊係會厚D

因為我以為是這樣子的

但我買回來後發現是這樣子的

不過邊位的水口真的可以做不用再打磨............
但因為這是右手版, 有一部份水口不能泊著邊剪
我是否應再買多一把左手版{:1_222:}
我的用具是多使用工業規格的物品,價格會較高,但質素會好一點。:36:
mfleo2010 發表於 3-1-2015 10:38 PM
我的用具是多使用工業規格的物品,價格會較高,但質素會好一點。

可唔可以畀D 牌子我參考下{:1_223:}

btw...........我把剪鉗都好貴..............近400蚊..............

zero-lam 發表於 3-1-2015 10:40 PM
可唔可以畀D 牌子我參考下

btw...........我把剪鉗都好貴..............近400蚊............ ...

我主要是用3PEAK那品牌的,是日本做的,應該一魚幾草便可以了。
主要是看切口位置那邊是否磨平了(貼復平面度),它亦夠硬度,可以剪幼銅綫也沒問題。
可在深水埗等電子工具店有售買。
zero-lam 發表於 3-1-2015 10:40 PM
可唔可以畀D 牌子我參考下

btw...........我把剪鉗都好貴..............近400蚊............ ...

我最貴既用品係日本界刀刀片{:1_206:}

GodHand 官網:
http://item.rakuten.co.jp/godhand/godhand-spn-120/

當中有教怎用及保養,不懂日文也可看圖解文,也有影片。
另GodHand 的結構、精度、鑄紋方向及造型,
雖未能100% 肯定,但似是由「三山」代工的。
big_fish 發表於 3-1-2015 10:55 PM
我最貴既用品係日本界刀刀片

你用開邊隻牌子?
我用開olfa{:1_203:}
btw, 因生銹而換筆刀刀片的機率遠高於變鈍{:1_222:}
mfleo2010 發表於 3-1-2015 10:52 PM
我主要是用3PEAK那品牌的,是日本做的,應該一魚幾草便可以了。
主要是看切口位置那邊是否磨平了( ...

上面有巴打講過, godhand 有機會係搵三山代工
上網一搵
三山有隻mk02 雙刃(評測說單刃), 在於金剪和神之刃之間
都係兩舊水, 有無巴打試過可以報告一下:handshake:

http://item.rakuten.co.jp/i-tools/4960225480024/

zero-lam 發表於 4-1-2015 01:10 PM
你用開邊隻牌子?
我用開olfa
btw, 因生銹而換筆刀刀片的機率遠高於變鈍

我用NT多.....XD
你所說的問題在所有剪鉗都會發生.不一定是鉗問題,塑料纖維殘渣或可能會導致這個問題.不用太擔心剪鉗質量.