Toysdaily 玩具日報

查看: 17164|回復: 21

[SS] Sideshow 1/6th Darth Vader

Sideshow 1/6th Darth Vader 入手後一直未開
直到上星期 HT公佈將會出 1/6th Darth Vader, 心思思想去訂
但覺得 Sideshow 哩隻都未玩又買新? 不如玩咗先再決定啦

外型, 頭雕都非常滿意
對比 HT 剛剛公佈既, 係差在無發光劍 及 HT body 比較實淨
多謝分享。{:1_226:}
其實SS DV 整體真係唔錯,但HT加埋發聲同發光劍就食正呢隻所欠缺既嘢
好歹毒既招數:no:
HT出的是第四集的VADER,楼主您这只是第六集的,是星战粉丝就无需犹豫,全收啦!
同意呢隻一定不比HT 差, 頭又OK, 台又發光, 要全收無得講, 只選其一的話有了SS就可PASS HT, 我本人如是.
若非大愛,可等第六集先買,几年後的DV一定比SS更正!起碼,有聲同光劍已無得輸喇!

今天在SB看了版, 整體上身形比SS 2.0美型, 相信下身的可動會比SS的更出色, 衣物厚度也有顯注改善, 增强了整體的像真度,細看下, 面部是依足第四集的啡色眼及左右面大小及平滑不一, 唔知fan會否以為係QC出錯。

至於光劍的形狀要看你是那個年代的fans, 早年的初版的光劍如同光管, 但近年的新版已經改為頭尖及較幼身。HT的發光劍相信只得劍把手基部內的一粒LED, N年前SS巳經用過,發光效果並不理想。同樣地, 頭盔的光滑及反光情度, 也視乎你看那個版本, 初版的DV頭盔基本上是花又啞色的...

我覺得
- 被肩頸部用膠帶子連接較cheap, 可否用回金屬鏈?
- 硬把手套分成兩部份制作雖然省成本, 但近看上段是假皮但拳頭是膠十分之怪, 點解唔成隻手套以黑膠或假皮做出來?
- 第四集的DV是大頭仔, 現在的好像細了點`; (SS 2.0 的頭盔好像做得長了點)

呢隻的確是好物,樓主第一張圖正是假如假皮衫爆後我會擺的狀態,加上捉腰帶的手
原本想入埋ht跟奧比溫對打,呢只改用頭雕擺放,咁樣可以兩隻並存
Ht個價太進取,開始打消念頭了,發聲對我來說是可無,不是可有可無,即是多餘,對外觀沒有影響的,我寧願平多一二百
說實話,新的希望中激光劍的確是尖
不過咁耐以黎產品都是光管型,可能睇慣左,ht做尖佢反而無咁順眼
chankb 發表於 3-1-2015 07:33 PM
今天在SB看了版, 整體上身形比SS 2.0美型, 相信下身的可動會比SS的更出色, 衣物厚度也有顯注改善, 增&#2437 ...

實物頭盔無咁窄,不過其實ht同ss都好正,學師兄所講,兩間廠以不同型態來做,電影件道具都唔同,其實又唔應該比較

講真,同一套戲造型都或者有分別喇,荷里活大製作都成日俾人捉錯處,最緊要玩得開心
Add marks and welcome to TD.  :)

For me, I will wait for EP 6 version... :^  SS no doubt that is great enough indeed.  :)
頭像被屏蔽
SS V2 呢隻外形無得輸, 不過玩上手硬係差D,

如:舉手動作D 衫D紋會跟住扭埋一齊好礙眼
我果隻重有D腳軟,要小心就住企
kingofhero 發表於 7-1-2015 02:09 PM
SS V2 呢隻外形無得輸, 不過玩上手硬係差D,

如:舉手動作D 衫D紋會跟住扭埋一齊好礙眼

腳軟應該係 body 問題, 小弟果隻都有哩個通病