Toysdaily 玩具日報

查看: 3912|回復: 19

[分享討論] 分享給購買 NECA Alien Queen 的大家

不知道買了 NECA Alien Queen 的大家,是否覺得無法展現原本應有的高跟鞋之姿,官網圖的姿態一直無法完全再現。

大家都知道NECA是怎樣的公司,因為它從不進行品質管理,所以Alien系列不斷地出現零件組裝錯誤的瑕疵。

而這次 Alien Queen 不知是因為包裝方便,或是不免俗地必須組裝錯誤,所以這批原裝產品的腳掌都是反的。

原本應該是高跟鞋之姿(上圖),卻變成接近平底鞋的樣子(下圖):

因為腳掌的部分是反的,等於腳背撐地,掌心朝天了(紅色零件),所以腳趾無法上揚:

但是只要將腳掌部分180度旋轉,再將腳趾180度轉回來,就還原本來的樣子了:

如此容易還原,也很有可能是NECA因為包裝方便,所以故意反轉腳,但是還沒看到任何相關說明介紹,所以無從得知。

希望各位 Alien Fan 能夠讓Queen恢復原本的樣子,畢竟除了原設定的外觀100%還原外,也比較保障玩具本身的壽命。
買左咁耐睇左一次之後入返盒
!真係show唔到出黎,佢個構造大霸道啦
請受小弟一拜!!!!!

很有心思的觀察。

即扁平足是錯。

高跟才對。

McFarlane version

多謝師兄既分析, 勁~~~~~~~~
謝,不過仲未開-。-
你就好啦,買到,我知道時已無貨!

樓主勵害{:1_377:}

玩完封印後先睇到

搭單問問

臗關節方向唔一致這算組裝錯誤嗎?
純白騎士姬Saber 發表於 3-1-2015 01:53 PM
樓主勵害

玩完封印後先睇到

我隻都係咁,右腳轉得,左腳啜住,我用風筒吹熱,用大扁批拗出來,再用風筒吹熱調好角度啪番入去就ok,但左腳仍然好啜,好難轉得,但叫做方向一致咗

地盤仔 發表於 3-1-2015 02:24 PM
我隻都係咁,右腳轉得,左腳啜住,我用風筒吹熱,用大扁批拗出來,再用風筒吹熱調好角度啪番入去就ok,但左腳仍 ...

我隻左、右腳轉得喎

係大腿開合兩隻方向唔一致搞到動作好怪...

:@你咁用大扁批撬   :@無拗損/花件咩!

果度冇落膠水黏嗎?{:1_375:}

相片叉包了 SEE不到呢:o
觀察力強,樓主好嘢 :78:
多謝樓主無私分享!
我的是六根背刺少一根...ToT
還好老闆允諾會跟代理商討零件~
純白騎士姬Saber 發表於 3-1-2015 03:15 PM
我隻左、右腳轉得喎

係大腿開合兩隻方向唔一致搞到動作好怪...

吹夠熱,再用少少力拗個"喇"口出來,隊支粗大夠力既直批入去,就可一野起佢出來