Toysdaily 玩具日報

查看: 15686|回復: 30

[分享討論] 永遠懷念~~林保全

陪住不少香港人成長的無綫資深男配音員、亦即是為「叮噹」配音那親切的聲音——林保全,今早突然猝逝,終年63歲。

無綫外事部副總監曾醒明已證實消息,正和相關部門處理及其家人了解事件。

林保全因為「叮噹」/「多啦A夢」配音而深入民心,在香港配音界中知名度極高。常以「多啦聲」為賣點配演廣告。
走得好突然...
R.I.P.
由細到大最記得既配音員就係佢,突然間就咁走咗,覺得好沉重。。。。。。一路好走。。。。。。。
啱啱今個星期港台既 ”守下留情“ 先播緊佢既訪問。。。:help:

今日3:30pm應該係最後一集。
真係好特然...
原你安息吧...
以後再聽唔倒叮噹把聲...
R.I.P.  
BTW, 機動戰士主角阿寶好似都係佢配 .{:1_375:}
佢仲係TV星矢中既紫龍 ....
原你安息
雖然香港配音員有幾位把聲都係由細聽到大好深刻
但我記得名字的就只有這位
陪伴已久的成長情懷遽然消逝,有著說不出的唏噓......
感謝你為我的童年添上了不少歡笑聲
RIP•我的多啦A......

RIP 永遠既 DORAEMON {:1_198:}
R.I.P. :oh:
細個對阿寶咁有代入感好大原因係因為佢把聲,有時堅定有時柔弱,但永遠善良真誠。
63歲...好後生...
個政府咁多人應該死嘅又唔見佢哋死,做人,化矣。
知道左之後,都忍不住流了󰀃眼淚。
其盼,一天櫃筒打開,您坐時光機從那裡出來,唯一的多啦a夢(林保全先生)
R.I.P.

[電影預告(粵語配音)] 《STAND BY ME: 多啦A夢 3D》STAND BY ME Doraemon 2月19日(年初一) 感動賀歲

https://www.youtube.com/watch?v=Un8olkvhXKI&feature=youtu.be