Toysdaily 玩具日報

查看: 12280|回復: 15

[分享討論] Premium bandai 購物一次中招

是這樣的,兩個月前訂了rg mode star build strike gundam. 到25/11號終於發貨了,滿心歡喜的。
到宅急便網站看到,會於26/11送抵。
我收貨地址是填我公司的地址,時間選12-6pm。雖然我那天4點後離開公司出去做事,但公司有同事負責收件,應無問題。人在街,但keep住上宅急便網看著送貨的情況。到六時還是送貨中...到晚上十時寫上收件人休息,未能成功派送...
27/11早上回到公司,問了同事,沒見宅急便的件給我。
9時左右,打電話查問,一位姐姐接聽,給了送件號,接著問了我一堆問題:送件地址?電話?收貨人?我一一答了,然後問她:這些你們不是有紀錄嗎?她說電腦查不到的...好算了吧。之後就說會為我跟進。我問她會今天再送出嗎?她答到不知到,再覆。
到3時都未有人覆,再打電話去問,另一位職員接聽,說了送件號給他,又問了我同一堆問題:送件地址?電話?收貨人?又再答一次。再一次問他會今天再寄出嗎?如是這,都是再同我說跟跟。到差不多6時,他們職員致電我說不好意思,太遲了,本日不會再派件,明天12-6pm再派送。也沒有辦法啦,哦。再看網站查詢狀況,和昨天一樣,沒有update.

28/11,早上9時,website courier status 無update,再打電話。送件地址?電話?收貨人?又再答一次。再幫我跟跟。
無人覆,12點再打電話,送件地址?電話?收貨人?又再答一次。這次職員立即查到,回答昨天已作安排寄出。那再等等啦。
5時還未收到,再打電話,送件地址?電話?收貨人?又再答一次。又是再幫我跟跟。我說之前你同事安排送貨時間12-6能不能6時前覆?他說盡量...
到6:30,他打來回覆說(可能)我的件在之前遺失了,要通知中心查查,再等中心回覆。我問他:要查多久?
他說:不知道,總之就盡快啦。
我說:問了你們這樣多次,到現在才說不見了,你給我中心的電話吧,我跟中心說。
他說:不能夠,你給我們點時間,我們會盡快...

唉...我還有甚麼說...
宅急便,很差的服務,問很多次都是不回覆,要自己主動追問。我自已在公司做事,如有需要寄件到內地,都用順風,每次電話問送件情況,很快就能回答,最多半個鐘已能答到。
現在件掉失了,又不知到能否再買回來,既無助,又無奈。

以後都不在premium bandai網購了。
節哀:54:  ,其實可以申索

10. 申索
10.1須在Yamato接受交付運送物品之日起計14天內就運送物品之受損和�或損失提
出任何申索,如未在該期間提出申索,Yamato將不承擔任何法律責任。

10.2 所有申索,連同原本的託運單等以及Yamato要求的其他證明文件均須以書面形
式作出,並須一起提交至以下地址:
雅瑪多運輸(香港)有限公司
香港九龍
九龍灣宏泰道十四號
第一集團中心三樓C 室

10.3 每件運送物品只限提起一次申索,申索之解決須為與之相關的一切損失或損害的
完全及最終解決。

10.4在不損害第9條之規定下,倘Yamato信納您的申索乃屬正當,則Yamato對運送物
品遭受的任何損失所承擔的法律責任將僅限於一經接收Yamato的運送物品後託
運單上由你表明的運送物品的價值或每個運送物品港幣10,000元(以較低者為
準)(「賠償限額」)。

同pb講啦,叫佢哋跟,不過佢哋一向要幾天後回覆…………:unhappy:
其實...
黑貓係咁的...
所以本人只去店舖畀多少少訂嘢!
追件實在太麻煩,勞心勞力!
所以本人只去店舖畀多少少訂嘢!
追件實在太麻煩,勞心勞力!
X2
:61:
我買野一定親身去....唔太信呢d
佢地送親上黎都唔係你揀嗰d時間,就算你次前上網改咗都係咁,我成日都比佢中午打黎話喺樓下,話5分鐘到,大佬,返工時間,唔通我日日喺屋企等你咩。。。。send過email去投訴,答返黎又話會改善又話會點點點,咪又係一樣。。。不過有時得佢有得訂,冇計。。。。
頭像被屏蔽
其實是黑貓問題,不男女男都不跟客人要求派貨!我上次寫去公司,9-6pm,夠擔7點幾話到公司無人,要再第日,日日都係甘,最后要等多2日有...如無必要,不要用黑貓....
以前一開波有幫襯開,叫做準時同埋有電話...
後期(應該近呢半年開始),就有時唔打電話黎...
或者有時完全唔跟時間...
我覺得佢應該係送唔切貨,又驚個客嘈,就連電話都唔打... (但佢SEND上去會話打左冇人聽)

中左招之後我都唔敢再同佢訂,除非係D秒殺或者限量既貨品...
如果唔係通常都落鋪頭訂...
一來唔係即刻畀晒錢,二來又唔係擔心佢幾時送黎...

可參考以下連結...
http://toysdaily.com/discuz/forum.php?mod=viewthread&tid=213845&extra=page%3D1&page=1
我之前都試過類似情況
但因為抽中PB 佢果D獎品黎
太麻煩所以最後算數
我情況又唔同CHING噃

早前魂限神話送件, 屋企冇人, 速遞員狂炸我電話, 直至再CONFIRM實送貨日先罷休

可能個別CASE啫
之前訂隻EX 獅子座 OCE 直角變凹角, 盒頂又凹入, 好釆入面無事, Premium bandai訂嘢是平個幾十, 但有風險! 一次已失信心!
我發覺近幾個月既交易都係唔跟時間....以前我SET星期日8-12,佢7點幾打比我都冇所謂,都叫咁上下時間
直到有一次,直情係早左一日送黎,我搭緊車返工打黎問我屋企有冇人...咁我費事彈佢鐘唯有嘈醒我阿媽幫手收野...
到最近有一次我衰唔知醒聽唔到電話,結果收唔到件,於是就SEND EMAIL同PB講話改時間,之後我特登SET星期六晚6-9點,我準時6點返到屋企,一直打機打到9點都冇電話到....唯有再SEND EMAIL去同PB改時間,再改下一個星期日下晝送黎

明明之前都好地地...點解呢排會亂送架