Toysdaily 玩具日報

[作品分享] 異空戰士 Edge of Tomorrow - Exo-suit Cage and Rita

終於有時間分享, 好鍾意齣電影, 一睇完就想砌電影中出現既裝甲服, 上網參考過唔少同好既作品, 然後再搵件砌, 能夠唔駛用LEGO以外既件砌出兩位主角已經好開心, 比起原著造型係笨重咗, 但總算認得出係兩位主角

另外,其實隻外星怪物都花唔少時間諗, 美中不足係, 兩位主角既制服顏色唔多啱, 男主角裝甲對手做得未夠好, 女主角把劍唔夠大.....

唔多講, 去相~~~

主角CAGE同MIMIC

正面

待機時

連頭盔

漏咗影側面, 補返張遠鏡

女主角RITA ---- 感覺比男主角造得好

側面圖, 同男主角唔會差太遠, 裝備同顏色唔同咗

武器一樣可以收起, 展開

多謝收睇, 有時間俾啲意見~~~~

原來哩隻作品係樓主整既{:1_377:}

星期日行油麻地
順便補充下lego件
女友響門口影得好開心
就係哩隻異空戰士作品!!

裝甲設計好靚!!
異獸入型入格
令人不寒而慄{:1_217:}

唯一個人偏好肉色人仔
lego電影改編條line通常都係肉色人仔
所以會先入為主
不過哩個好個人喜好

女主角好型!!
可以試下擺海報既post!!

哩篇分享好正
期待更多作品分享!!
部件有限之下,砌得已經不錯

反而戲中既外星異真的難處理
九龍宋公明 發表於 5-11-2014 07:14 PM
原來哩隻作品係樓主整既

星期日行油麻地

多謝師兄支持, 本來小弟真係想用肉色人仔頭, 但係總覺得黃色人仔頭既表情選擇遠比肉色多, 所以揀咗用黃色頭~~~ 以女主角為例, 肉色女人仔頭選擇真係好少, 相反黃色呢款個表情真係一絕~~~ 網上見過好多同一題材既作品, 多數有同一個問題,就係用過多零件, 令到成品好笨重, 無咗JACKET既感覺......好彩呢件裝甲既設定圖片既網上一啲都唔難搵, 睇完再用一堆零件慢慢試, 好快就成型~~

至於隻外星異獸, 真係花咗我好多時間去諗同做資料搜集,比件裝甲還要多, 電影裡面袛係見到一堆觸鬚扭埋一團, 真係講唔出係咩形狀...... 上網見外國網友既作品, 大多係用磗再加觸鬚同有關節既腳....效果麻麻, 而且成品好大隻..... 而小弟呢個砌法, 我之前都未試過咁砌法, 如果有一個更相近既頭(魚類怪獸)會仲好~~~
莫探員 發表於 6-11-2014 03:35 PM
部件有限之下,砌得已經不錯

多謝師兄支持~ 你講得啱, 部件真係好有限, LEGO似乎無預計玩家會砌呢類作品, LEGO既小型關節同外掛部件真係好少選擇, 我見過外國玩家砌咗一款比我更輕型既作品, 但係就混入咗非LEGO既零件~~~~ 異獸嘛, 我都要睇返DVD定鏡同網上既CONCEPT ART至搵到方向點砌......