Toysdaily 玩具日報

查看: 5945|回復: 12

[非官方產品] Q版都有正比例味道!超時空要塞SDF1 Q版可動成品

最近入手了由國內第三方廠商“誠造社”推出的SDF1 Q版可動玩具。

玩具大細十分討喜,唔算炮都有大概17cm高。因為身形是Q版肥矮比例,拿在手上把玩大細剛剛好。細節方面可謂十分有誠意,睇得出系落作好多心機去做的。兩個航空母艦也可以脫離身體配合支架擺出飛行的姿態。底座系城市造型,十分過癮。當然變形機構也系有做出來的,隨手拍開就無去變了。遲少少得閑就出篇測評,詳細講解下。

謝謝大大分享。

呢件玩具...由包裝 到 成品設計,真真正正睇得出 生產商嘅誠意 {:1_377:}

真係少有嘅好物 :love:
司馬易 發表於 4-11-2014 01:30 AM
謝謝大大分享。

呢件玩具...由包裝 到 成品設計,真真正正睇得出 生產商嘅誠意

廠商就叫“誠造社”,不過實物的確是如其名,非浪得虛名。{:1_377:}
我都有買,因為macross fans又無yamato隻sdf-1,見到呢隻個版即時心動,但知間廠係大陸都有啲擔心,不過都無理就落訂,我唔夠膽話佢係咩神物,不過如果鍾意macross既真係無投訴.
我覺得最厲害的地方系明明系Q版,但卻無那種與正比例相沖的違和感。人型艦型第壹時間睇落都會覺得:就系尼个樣了!這點在SD比例的玩具裏面感覺比較少見。做工用料方面的話的確還有改進空間。
{:1_223:} great, support!
可惜隻vf-1j 錯分色, 是fans就沒可能會分錯, 真奇怪
GUNGUN 發表於 4-11-2014 03:39 PM
可惜隻vf-1j 錯分色, 是fans就沒可能會分錯, 真奇怪

明顯係故意, 想避免俾人告呢...
Squall 發表於 4-11-2014 05:13 PM
明顯係故意, 想避免俾人告呢...

因為尼個系MAKUROS SDF1{:1_218:}
呢件玩具如果送埋兩架飛機, 就值90分以上
如果真係要話SD味唔足既,就只有對腳略嫌長左d,縮番短3分1既話果種日本SD標準就更出到黎
變形之前睇過人玩試辦,要拆頭拆肩炮是嗎?
toylover 發表於 4-11-2014 09:05 PM
呢件玩具如果送埋兩架飛機, 就值90分以上

有送2個VF公仔,但不能變形。
紫月葵 發表於 4-11-2014 09:33 PM
如果真係要話SD味唔足既,就只有對腳略嫌長左d,縮番短3分1既話果種日本SD標準就更出到黎
變形之前睇過人 ...

變形的確需要拆頭拆肩部的炮。頭隨便拆無咩問題,肩部的炮是卡扣接口,拆裝過多有可能會出現損壞的可能。