Toysdaily 玩具日報

查看: 7976|回復: 17

[分享討論] 個人經歷,香港有幾撕裂

今天在一個遠離佔領區的地方 --- 大埔,買腸粉食,排在我後面的先生,不知為何和事頭婆嘈交(但肯定起因和雨傘運動無關), 當那位男仕遠去後,事頭婆仍在鬧,鬧鬧下,便鬧那先生佔中佔傻 X 左! 我第一時間諗,雨傘運動應該影響不到這檔腸粉小食吧,為甚麼她會這麼仇視雨傘運動呢?不知各位有沒有這些經驗,如果家人親戚反佔中,和他們討論時,通常是支持雨傘運動那邊收聲先的,無論你講得出政府幾唔妥,藍絲班友有什麼問題,班議員有幾廢噏,一律唔知唔埋,總之班學生一定一定係收左錢!!!!!!!!!!!!!!! 先前有人說蘋果影響到香港人,我還會返駁為甚麼文匯大公影響唔到,但當今天文匯大公東方太陽信報星島成報 TVB 一齊出手,個影響力之大,我真的感受到恐懼。市民竟然可以唔理(或唔知?)官員有幾偏袒,可以唔理警察處事幾有問題,只一味鬧班學生, 散去又如何,可以去邊度?

其實不用說咁遠,不知有多少人知道,約一個星期前,有人可能不滿 TD 的閒聊區,充斥著雨傘運動的新聞,發動洗版式的發帖,全部是食譜(奇怪為什麼是食譜,而不是反佔中的新聞),那究竟這位人仕,出於什麼理由,要如此仇視此運動呢?究竟他有什麼損失呢?究其原因,可能他也答不出。

P.S. 這幾天亦有人在做嘢吧,不斷把一些舊 post 翻出來。
hk小文 發表於 3-11-2014 09:04 AM
社會上各有立場,十分正常,因為每一個人也是獨立個體,會獨立思考,但問題是因立場不同而去到仇視地步,是 ...

個人猜測,好有機會係果位腸粉檔事頭婆因為今次嘅事同家人(特別係後生一輩)有爭執,所以變成仇視佔中者。

我諗今次最反感嘅,除咗係直接受影響嘅人外,就係本身亦係做老闆,或者係經營店舖果啲。雖然未必一定影響到自己,但大家都係開舖,知道要交租、養員工嘅壓力,睇到其他同行(唔一定賣同一樣嘢,係指同樣開舖嘅人)因為佔領事件而身同感受,認為班佔領者唔駛養家,係唔會明白背負住經營壓力果啲人嘅苦況,從而感到憤怒。

社會上各有立場,十分正常,因為每一個人也是獨立個體,會獨立思考,但問題是因立場不同而去到仇視地步,是不是很恐怖呢?正如我的問題,那班示威者,對於這位於大埔的腸粉檔事頭婆,有什麼阻礙到她呢?其實眞的對她無影響,是什麼令她不只是反對那班示威者,甚至去到仇視的級數呢?這其實是不是就是香港特首所樂見的呢?
hk小文 發表於 3-11-2014 09:50 PM
但以小弟在茶仔飯店酒樓觀察所得,最仇視班學生的,應該不是做老闆,或者係經營店舖的一群,而是一班年約 ...

咁乜嘢事都好,一向出聲最多果啲,永遠係食住花生睇戲嘅人啦:)
shiufon 發表於 3-11-2014 01:04 PM
個人猜測,好有機會係果位腸粉檔事頭婆因為今次嘅事同家人(特別係後生一輩)有爭執,所以變成仇視 ...

但以小弟在茶仔飯店酒樓觀察所得,最仇視班學生的,應該不是做老闆,或者係經營店舖的一群,而是一班年約五十的先生女士,不下一次聽過他們高談的偉論,電視播出警察打人的片段,他們直頭大聲叫好助威!其實我真的好好奇,究竟雨傘運動下來,他們損失了多少個"億"!
我嘅家人同朋友中,後生仔多數支持,上年紀冇意見,反而真係好反對嘅就冇乜。

舊post 我都覺得奇,但至奇嘅係翻出嚟果啲都係有關政事嘅,如果真係做嘢,係咪應該翻啲九唔搭八嘅?
hk小文 發表於 3-11-2014 09:50 PM
但以小弟在茶仔飯店酒樓觀察所得,最仇視班學生的,應該不是做老闆,或者係經營店舖的一群,而是一班年約 ...

令我覺得最恐佈反而係原來香港有甘多殘忍、吾文明同暴力的大叔嬸存在...依個先令我真正認識"當下"香港...

takeshi 發表於 3-11-2014 10:25 PM
令我覺得最恐佈反而係原來香港有甘多殘忍、吾文明同暴力的大叔嬸存在...依個先令我真正認識"當下"香港... ...

唔係點揾百九幾萬個簽名返來交數呀?
hk小文 發表於 3-11-2014 11:02 PM

我樓下果幾個簽名站,真係從來未見過有人簽,成日都係得幾個阿毛喺度揸支水飲,睇見都覺得佢地慘。

不過佢地真係好勁,一條街,可以有三個街站,街頭街尾街中間各有一個。過條馬路,又多兩個。
shiufon 發表於 3-11-2014 11:09 PM
我樓下果幾個簽名站,真係從來未見過有人簽,成日都係得幾個阿毛喺度揸支水飲,睇見都覺得佢 ...

根據陳鑑林,葉劉那班議員的邏輯,咁有系統又動員到咁多人力物力,好明顯係有外國勢力出手啦!所以我曾經諗過,略盡公民責任,打電話去青山醫院,問下出現係立法會那幾條友,係咪走失左的病人。
hk小文 發表於 3-11-2014 11:02 PM

其實呢班人就係無道理、無理據在身又不懂去理解之下就只能用暴力解決...呢啲簽名我覺得真係明ge人吾多....

hk小文 發表於 3-11-2014 11:20 PM
根據陳鑑林,葉劉那班議員的邏輯,咁有系統又動員到咁多人力物力,好明顯係有外國勢力出手啦!所以我曾經 ...

果啲算把啦,搵餐食唧,想佢地點?好仔唔當差,正正常常都唔去做議員啦。

有事抽水,冇事笠水,係咁上下質素:)。
根據陳鑑林,葉劉那班議員的邏輯,咁有系統又動員到咁多人力物力,好明顯係有外國勢力出手啦!所以我曾經 ...

D叔嬸連what噏都未知係セ...總之就只要信,不去問...陳、葉班人講ge實岩....

最搞笑係我細仔個同學尋日上嚟我家企玩,攞住份簽名表叫我個仔簽,我問,喂你得十歲都可以簽咩?
個同學仔答,個嬸嬸話幾多歲都簽得,我都簽咗。

嗱,呢啲就係真正未來主人翁嘅民意喇。

takeshi 發表於 3-11-2014 11:33 PM
D叔嬸連what噏都未知係セ...總之就只要信,不去問...陳、葉班人講ge實岩....

得罪講句,D叔嬸咪成日揸住食鹽多過你食米嚟壓人,但又唔知自己習非成是,同佢講條豬大腸入面有屎噃!佢會答豬大腸入面梗係有屎架啦! 理直氣壯! 唔係噃,隔籬0個檔無架!
X! 你識條春咩!