Toysdaily 玩具日報

查看: 172500|回復: 542

[活動展覽] Tamashii Nation 2014 發表會

2014年10月30日(木)14時より、イベントにて初公開となる新商品・新情報の発表会の模様をUstreamで全世界に配信!

http://tamashii.jp/special/tamashii_nation/

拿, 咁睇隻卡隆我就buy 啦~~~~

出左 SHF 亂馬 之後一定要玩既 ~~~~~ 猛虎落地式 !!!!! {:1_203:}

raychan 發表於 2-11-2014 03:34 PM
係喎唔覺有robot ka隻新敗家高達彩版既

系呀,我也期待,可惜一直唔见过
到今日都未有更多更清既相, 係咪捉得好嚴
我見到....我見到有GGGG既GOLDEN CRASHER呀~~~~!!!!
幾時整個SR版既俾我呀~~~~~~~~
終於等到SHF亂馬開條出產品線:77:
真的可喜可賀,很久沒有這套作品的消息:46:
希望來緊要出埋響良牙(人形)...九能帶刀.......等等重要人物:57:
也要有特效飛龍昇天破...火中天津甘栗拳.......的配件:34:
sonicking 發表於 1-11-2014 10:18 PM
我不明白. OCE 只是 re-paint.  再加上是魂Shop.  應該只有Pure Profit ...Bandai won't lose money {:1_ ...

其實用一個經濟學上簡單一點的概念就能夠解答你的問題了,那就是機會成本。

雖然OCE只是REPAINT(代表開發成本很低,但不是零成本),雖然是用魂SHOP(代表接訂單出貨,貨存壓力極低),但生產一件貨品的成本,絕不止開發成本和貨存成本。佔用的生產線,調撥的人員,發佈網頁的編寫...雖然這些成本跟重新開發一件產品相比少很多,但如果把這些生產資源安排到另一件新的貨品之上,賺的利潤可能更多,須知企業不是要賺錢,是要賺大錢,不是要有利潤,而是要利用僅有生產資源把利潤最大化,所以,repaint再加上魂shop,都不足以讓笨大繼續出,正因為他發覺利潤不大,而其他產品利潤更可觀。至於何時Repaint放魂SHOP,何時出新產品,要計數,這條數只有笨大才懂計,我亦相信他們計這數計得很好。
利益申報,我沒有EX,所以自己也開了OCE這條LINE,所以其實我很希望他們繼續出的。
如果我以上的解說你不明白,我出一個問題你想想,你就會明白了:
你只得2小時空閒時間想拍一套玩具的相片放網上讓人給LIKE(最大目的就是呃LIKE,越多越好),心中有兩套玩具,一套買了,一套未買,買的話要500元,買了那套預計100個like,未買那一套預計500個like,時間反正是2小時,你會怎麼揀?

其實我覺得呢套好睇過g self 好多,女主角第一集就比人通櫃
yugi 發表於 31-10-2014 05:07 PM
對呢, 你的高層朋友和你的頭腦一樣怪怪的

各位大哥,不如唔好理呢個人喇
佢好麻煩呀,應該傻傻地

我其實係少發言嘅member,唔太知呢度文化,但佢太煩喇,好disturbing呀
理佢,佢又回應架喇

唔理佢冇癮,佢就走架喇

today announce? why not wait until the exhibition is started?
今天下午應有優先場的相了
唔好令我失望呀神話
唔知神話有咩勁野呢...............:D
神話來吧,等緊你...
{:1_209:}{:1_232:}
ray文 發表於 30-10-2014 10:20 AM
唔知神話有咩勁野呢...............

文爺,買左個新柜先啦!:34:
looking forward for Robot Tamashii and SHF series! Certainly for MB!
希望有新合金機械人。。。。。因爲對GGG零興趣(好彩有件SR 帝皇SKL頂住先)。。。
拉打SHF COME ON~~~~~~:57:
mcdonaldsmark 發表於 30-10-2014 10:33 AM
文爺,買左個新柜先啦!

靠你喇mark哥...............:^
new Soul of Chogokin please.
超合金魂出百獸王:$

聖鬥士黃金魂
shf亂馬
shf布歐、悟飯、禮服幪面俠
shf復仇者

淨係睇到呢d