Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 玩命系列之解決Winter Soldier蟹手

唔知道有冇師兄同我一樣,發現Hot Toys winter soldier隻右手竟然有幾嚴重嘅「蟹手」問題,手臂唔能夠正常自然重下,堂堂魅影刺客竟然變蟹手公仔當然唔可以接受,一直玩上手覺得唔似係衫太厚或者「格勒底」有嘢頂住手臂垂低,
決定拆開套衫睇下問題出喺邊,順便等其他唔敢幫winter soldier除衫嘅朋友開開眼界。
首先,HT講明衫褲唔除得,因除衫過程有咩事出意外都冇得換,所以各位如自己隻winter soldier都有蟹手,
請自行判斷跟唔跟本人方法去試,亦唔好出事問我借單去換,我張單都就過14日保養:x
第一步就先除腰帶,扣喺左後方,扣係以一個U型金屬鈎住一條粗線,同Avengers CA個皮帶扣一樣,
解扣方法亦相同。

之後就除心口束帶,正中有生扣可以慢慢解開,之後有魔術貼再解開就得。
然後會發現鐵手底下有線將心口束帶釘死,不建議剪斷,不過除衫時要小心預位除開件衫。
再將心口一條條橫帶底下魔術貼解開,拆去頭雕同手掌方便騰出空間除衫,件衫就可以成件除出。

你會發現原來件面衫係兩層構造,底下有件連住單邊皮袖好有彈性嘅衫,小心就位又可以好簡單除出。

先無視突然轉咗雜物背景:(最底一層衫係蟹手元兇,
一件好似羽絨橫間嘅厚綿衫,肉手一邊的「格勒底」本身已穿了個大窿方便手臂郁動。
因為綿衫包到肉手一邊手臂,令手臂下垂時會被扯住,咁可以整理拉扯一下件衫嘅位置,
修剪一下厚剩的厚綿衫,有助解決蟹手問題。

最後著返件衫,雖然始終同冇袖嘅鐵手比較,但蟹手問題已經改善好多:love:

雖然我無買呢款, 但感謝師兄分享改造的精神.{:1_377:}
我都冇買,但支持分享。
支持分享x2有時除衫真係怕整爛,始終一隻figure都唔係平
支持分享x3 尋晚整左,果然爭好遠,d扭就甩剩一粒。。。好彩執得返晒。