Toysdaily 玩具日報

[SD系] Legend bb 二代目頑駄無大将軍

ZZ-Gundam 發表於 25-10-2014 05:41 PM
不不,樓主那不算洗電鍍,只是將電鍍上面D金油整走,還原番D銀色出黎,是非常好用的懶人技法

順 ...

ZZ兄,我都唔知zebra油性marker可以咁用。又學到好野啦!可以post marker個樣睇睇嗎?
pastng 發表於 25-10-2014 06:38 PM
ZZ兄,我都唔知zebra油性marker可以咁用。又學到好野啦!可以post marker個樣睇睇嗎?

這些

{:1_377:} Thank You ZZ!!
pastng 發表於 25-10-2014 04:36 PM
Wil兄,肩甲本身是電鍍金,只要把想變成電鍍銀的地方用開油水掃掃便可

覺得BB上色是高手才能做的事,從來都只是素組,想請教下何謂開油水,要用邊款開油水?要遮蓋了再洗嗎,洗的時候要注意什麼?銀色那層,是否已經是最底一層顏色,不用擔心洗過界?{:1_215:}{:1_235:}{:1_375:}
SHASHABBNEO 發表於 28-10-2014 01:43 PM
覺得BB上色是高手才能做的事,從來都只是素組,想請教下何謂開油水,要用邊款開油水?要遮蓋了再洗嗎,洗 ...

SHASHA兄其實這隻大將軍基乎唔洗上色,只滲線便很好。開油水是用來把模型油浠釋的,基本有分水性和油性,也有其它屬性。洗這個是用油性開油水。有人會先遮蓋才洗,但我沒有,就咁用油筆小心掃走想變銀色的部份
點解唔見旺角有?樓主係邊度買?
rekt 發表於 29-10-2014 12:11 AM
點解唔見旺角有?樓主係邊度買?

I buy it in SSP:)
我都等緊超鋼 version...

但今次普通 version 已經好正,可能會忍唔到手... 不過我都係砌左超鋼闍將軍再加普通闍將軍頂住o的癮先!!! ^_^
yknykn 發表於 29-10-2014 03:25 PM
我都等緊超鋼 version...

但今次普通 version 已經好正,可能會忍唔到手... 不過我都係砌左超鋼闍將軍 ...

Gogogo!!!{:1_226:}

咦, 你後面隻手辦好吸引喎.......:^
kyostanley 發表於 29-10-2014 07:29 PM
咦, 你後面隻手辦好吸引喎.......

kyostanley兄不要提我的傷心事,隻黑天使買左幾年都未攪掂{:1_229:}
pastng 發表於 28-10-2014 07:55 PM
SHASHA兄其實這隻大將軍基乎唔洗上色,只滲線便很好。開油水是用來把模型油浠釋的,基本有分水性和油性,也 ...

多謝pastng兄,號斗丸終戰ver肩甲係咪好鬆,我初頭用小朋友方法,搵貼紙攝,後來用半凝固的超能膠,唸住可以變緊之餘保持可動,點知D塑膠卑佢腐蝕曬,蠢。
師兄,我想問一下把劍係點整到好似彩虹咁既色???
:64:
SHASHABBNEO 發表於 10-11-2014 11:16 AM
多謝pastng兄,號斗丸終戰ver肩甲係咪好鬆,我初頭用小朋友方法,搵貼紙攝,後來用半凝固的超能膠,唸住 ...

SHASHABBNEO兄我未買號斗丸所以唔太清楚。如關節有鬆我也常用膠紙攝的,沒有小不小朋友的。方法最緊要實用。你如果用超能膠唔得,建議你試用白膠䊢。
小堅 發表於 10-11-2014 02:22 PM
師兄,我想問一下把劍係點整到好似彩虹咁既色???

小堅兄,我用了幻彩貼,很好用。但較大的表面便很難貼得好。