Toysdaily 玩具日報

[新聞] 專訪受傷記者凱撒:唔好再當警察係朋友!

http://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/10/19/88350

USP記者、輔仁作者及畫家凱撒於10月19日凌時在旺角佔領區被警棍敲打至後腦出血,經處理後傷勢暫無大礙。以下是他自述受傷經過,以及透露了對警隊的不滿。

蝶﹕麻煩你簡述一下受傷嘅經過。

凱﹕話說之前一早聽聞有人會喺12點「光復十字路口」,拎返之前佔領咗嘅亞皆佬街同彌敦道交界。於是大約12點05分,我到咗惠豐對出,即係彌敦道南行線。當時已經見到差佬拎哂盾,然後用幾秒就拆哂路障啲鐵馬,向住示威者衝過嚟。啲市民就不停後退同埋用遮擋住。啲差佬喺南行線,由太子嗰個方向係咁推進,我就即刻入去影相,已經即時戴咗記者證。嗰時我身邊都有一個外國記者,同我一樣無戴頭盔。過咗大概七秒,差佬突然出胡椒,我就食到應一應⋯我有帶裝備,諗住戴㗎,但係因為佢無出黃旗紅旗,所以未有準備去戴。結果眼耳口都中哂,本能反應緊係即刻拎轉臉,左手掩頭,而右手就拎住相機對住差佬影。有啲示威者幫我用遮擋住。啲差佬開始用警棍亂鳩咁扑。

蝶:咁你比人扑中咗一吓?

凱:真係打中就一吓,其他都比啲遮卸咗力,所以無事。跟住我Feel到個頭濕濕地,就出返去,一摸個後腦,成手都係血。我去到急救站,啲人幫我洗走臉上面嘅胡椒,同埋包頭⋯⋯包包下突然啲差佬趕走我地,唔比我繼續急救。

蝶:點解佢哋要趕走你?

凱:佢哋話要清場,趕返我地上行人路!嗰度有成六、七個差佬,我行埋去話我受咗傷,show比佢地睇我成手血,完全唔撚理我,淨係叫我「走啦走啦!上返行人路!」好唔人道!之後我唯有去廣華醫院到先check。但係因為當時比差佬趕,無及時洗走手上啲胡椒,而家仲係赤赤痛!

蝶:咁你而家睇完醫生,傷勢係點?

凱:我係中左實心警棍,唔係伸縮嗰隻,所以特別痛。啱啱做完小手術清理傷口,個頭縫咗一針。中咗胡椒嘅地方就仲痛緊。醫生話睇下返屋企有無嘔,如果有就即係有腦震盪。不過我而家仲講到笑,仲清醒,未死得住。

蝶:你喺前線覺得今日啲差佬同之前幾日態度上有無咩唔同?

凱:今日個啲係痴撚線。因為佢清唔到場係佢柒,所以個個變咗一部機器,機械式咁打人,佢唔理你係邊一個,邊一個部位,總之係咁打。因為其實打心口呀肚呀呢啲地方係無咁痛。但佢唔理扑邊個位都照扑。總之一見到遮就一野扑落去。

蝶:之後會唔會有咩行動去讉責?

凱:無用㗎。你點樣鬧佢,佢地都唔洗負責。佢地係擁有權力,可以使用武力,但係唔洗為呢個權力負責。就算譴責咗,最多未搵許sir出嚟唱下歌。唔會有用。總之千祈唔好當差佬係朋友,邊有扑濕你嘅朋友?今日我係見證住差佬行街嘅一面。佢哋係拎咗人工去做呢份工,出咗糧去承受受傷嘅風險。但我哋係記者,係唔應該受到差佬暴力對待!

後記:廣華醫院現場擠滿了頭破血流的示威者,凱撒取藥時護士表示今晚的病人大多是左後腦被擊傷。

(編按:特別鳴謝SAMMY WAN陪KAISER 睇醫生同影相)
冬暖夏涼小恐龍 發表於 21-10-2014 11:26 PM
明報報道,有義工透露曾有女護士替一名受傷警察急救,另一警察似乎不知她正施行急救,一棍打在女護士背部 ...

根本唔合理,睇直播警察永遠喺防線附近,示威者企喺前面迫到後面啲人好難行上嚟,從來都唔見有警察衝入人群中打人,咁即係個護士一開始都係企喺前排,乜為救護需要咁喺前面standby㗎咩?咪玩啦!

護士去示威唔係問題,但唔好中咗警棍就搬自己個身份出嚟扮無辜,咁樣真係好無恥!

而且點解當時人唔講要第三者講?

明報報道,有義工透露曾有女護士替一名受傷警察急救,另一警察似乎不知她正施行急救,一棍打在女護士背部,令她受傷送院,最近幾天再沒現身。

source: mingpao

護士救人有幾暴力?差佬打護士都算「自衛」?打完未成年學生,

打專業記者;打完專業記者,打專業社工,打完專業社工,

連專業護士都打埋,仲話係「自衛」。唔知佢地返屋企會唔會打佢老母,

又話係「自衛」?犧牲自己瞓街受傷冒險幫差佬爭取真普選的好人,

差佬竟然毒打他們,還要抹黑他們?

what 發表於 22-10-2014 02:15 AM
根本唔合理,睇直播警察永遠喺防線附近,示威者企喺前面迫到後面啲人好難行上嚟 ...

防線?班暴徒打到衝上行人路繼續打喎
https://www.youtube.com/watch?v=5KZ8kD4TQXk「1:45」

WHAT 根本不是香港人!!

人在大陸!!!在這兒瘋貼假新聞的
大陸狗!!