Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 【唔係有牌爛仔】退役警察王喜憶沙展教誨:呢啲就係一個害全家

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20141016/53023786

藝人王喜未入行前,曾經做過警察,連日在佔領行動中,亦有留意警察如何執法,對於昨日凌晨3時33分,新聞播出公民黨社福界選委曾健超雙手被綁上索帶,由六名警員帶走的畫面。畫面清楚可見警員將示威者抬起,帶往添馬公園一個暗角位,將該名示威者放在地上,對他拳打腳踢。其間兩名警員離開,留下的警員繼續再用腳踢示威者

現為退役警察的王喜下午即在facebook留言,回想當年在警察學堂受訓的情況。
「1986年,春末,第一天列隊時,聽見隔壁班的沙展對同期們訓話道:『各位早晨,X你老X,將你啲尊嚴放入信封貼個郵票,寄番你屋企!喺呢度,你哋係唔需要尊嚴,你需要嘅,係執行法律賦予俾你嘅權力,就係咁多,X你老X,明唔明吖?』」

王喜續言:「隔日,我班的沙展給我們第一堂步操時曰:「你班X家X同我記X住吖,响操場度見光死,一個做錯就全班受罰!」有同期同班抗議反駁:「咁樣對其他無做錯嘅伙記唔公平!」

王喜記得當年沙展回:「喺街外人眼中,你哋著住制服,個個一X樣。識X你係阿茂定阿壽?佢哋睇到有個警察做錯,就會當全部警察都一樣會做錯,呢啲就係一個害全家,明唔明點解要全班受罰吖,X你老X!」在學堂已教懂警察注意個人行為,別「一個害全家」。

王喜再說:「年終,離開黃竹坑時,沙展向我們作最後訓話:『記住,唔好俾人X兩句就著,著住套軍旗見得光,就係街外人發洩整蠱嘅目標,無辦法,鬼叫以前啲伙X記做壞咗果朵吖。對付街外人,只要有手照、夠料嘅話就法庭見,否則,就當佢唱歌,今時唔同往日,皇家香港警察再唔係有牌爛仔,大家好自為之,環頭見。』」

王喜又在fb指:「警察就這樣踏出黃竹坑,服務社會去了。1986年過去了。未幾,伍靜國先生接任校長,除了嚴禁教官以任何形式,包括體罰或粗口去傷害學員的自尊外,更不容以警察編號去稱呼學員,只能以陳先生、張先生這種方式以禮相待。於是,至今,如此,這般。」

昨午許鎮德(許Sir)於記招上指,昨夜警察毆打示威者一案,共有7個涉事者,分別是兩個督察級,五個員佐級警務人員。許Sir被記者問及警員對示威者拳打腳踢,「係咪你所講嘅光明磊落?」許Sir認為,警方行動很有透明度。記者再追問調查隊由何人組成、何時完成,許Sir又迴避問題,表示成員「十分專業」。

王喜即在facebook留言回應道:「許sir~許sir~請問除了拳打腳踢之外,可有其他更為恰當的形容詞,來形容這七位專業警察施加在被他們用索帶反縛後,合六人之力抬進暗角的被捕人士身上所做的動作呢?其次,以你的專業警務知識,可以告訴大家,要干犯那一項或多項的罪行,警察才會對動彈不得的被捕者即時即場施加你上述所形容的動作呢?不用多謝我的發問,我期待可以對你的答案說多謝呢?」

PC54696 涉嫌老屈打人

反對向香港警察致敬

PC54696 涉嫌老屈打人
https://www.facebook.com/video.php?v=1532302227011164

最初呢位先生要投訴喎, 警察大人冇處理得嚟仲要搭人返去~嘩而家真係四大探長年代呀?

http://www.policedb.tk/?search_number=54696

王喜 好野!!