Toysdaily 玩具日報

查看: 5653|回復: 31

[分享討論] 師兄分享下你地既收藏同玩具

日系玩具

櫃上既美系玩具,但其實全部都係日本人既傑作

唔關事開高達

黎多張個群著左燈既全景

未開盒既

開左盒既,仲有亞斯娜同桐人既盒冇影.因為係櫃小弟習慣每盒玩具都買兩盒,除非太舊後追只能買一盒,所以買下買下就痴左線

樓主你每款買兩盒不就很快沒空間放了嗎:@

我買到都要把包裝盒丟掉不然會沒空間放......

也因為空間不足關係越買越少了
係啦~ 買兩盒真係好大鑊....以後條路好難行的!:Q
宇宙之王者 發表於 15-10-2014 09:52 PM
係啦~ 買兩盒真係好大鑊....以後條路好難行的!

唔會難行我本身第一隻FIGMA 係桐人之後係亞斯娜..之後發現亞斯娜放得耐會白化我就開始買多隻桐人加亞斯娜,可能係本人我太鐘意刀劍神域既關係。自從我買FIGMA限定版既艾爾敏出左事,之後再買艾倫再仲招,我就更加下定決心買多隻,好彩我SD E-MAIL去日本佢寄返補件比我
依加一隻粗玩..一隻收藏.可能他朝有日會賣出去,其實都唔算粗玩,都想開係盒擺好想要既動作就入櫃
有一派老玩家說
唔開盒更容易變質
裡頭都起化學變化:69:
有軟膠的更會溶膠, 而且會在軟膠上發毛, 我有唔少玩具都係咁

拆出來反而冇咁易老化
FD, you aer figma collector?
Great toy~~~
好多正嘢! 謝谢分享! {:1_377:}
谷村桐人 發表於 15-10-2014 11:51 PM
唔會難行我本身第一隻FIGMA 係桐人之後係亞斯娜..之後發現亞斯娜放得耐會白化我就開始買多隻桐人加亞斯娜 ...

請問 Figma 亞斯娜 那部份白化?
其他 Figma 會這樣嗎?
謝謝.. 小弟最近才入坑Figma...
(而且找了許久, 還無找到 Figma 071...)
每款買兩盒....宜家你只玩figma當然好似重有空間....
當你空間有限想繼續入野果陣你會好煩惱....
再者玩具係會推陳出新.....
Anyway呢D好個人喜好既
深藏不露 發表於 16-10-2014 09:35 AM
有一派老玩家說
唔開盒更容易變質
裡頭都起化學變化

我隻桐人同阿斯娜開左盒就咁放入櫃都有小小開始溶膠,隻SABER更加唔洗講,之後我張佢地肢解再浸洗潔精水再噴返消光先至無事。
依加冇開盒果D我全部都會放D吸濕係度抽濕同埋個盒面包多層膠係度
開左盒既玩具我都會放D吸濕野係度..多度...係超多吸濕.
SPICYMAN 發表於 16-10-2014 12:31 PM
請問 Figma 亞斯娜 那部份白化?
其他 Figma 會這樣嗎?
謝謝.. 小弟最近才入坑Figma...

SORRY 不是白化,應該係黃化~亞斯娜腳的銀邊線的油會慢慢淡化~不過問題不大~FIGMA 重括來講是一件好物~所以放心把玩..現在出的已經改良左好多
denniskwong 發表於 16-10-2014 12:08 PM
FD, you aer figma collector?
Great toy~~~

HAHA~~:):):shy:
師兄大家也貼自己的收藏上來讓小弟開開眼介吧
密斯威爾 發表於 16-10-2014 01:44 PM
每款買兩盒....宜家你只玩figma當然好似重有空間....
當你空間有限想繼續入野果陣你會好煩惱....
再者玩 ...

其實我D空間開始包和..我諗住買幾個膠箱裝起晒佢,我以前玩HT 後來太貴同佔空間太多忍痛全放..脫坑