Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 有錢真你係吾袋!!??689

十萬人反對「愛護香港力量」(愛港力) 的影片:「再爆利益衝突 689公司做查懋聲生意」。

689鑊鑊新鮮鑊鑊甘!

【再爆利益衝突 689公司做查懋聲生意】

特首梁振英兩年前曾經自爆,透過離岸公司WINTRACK持有一間DTZ分公司三成股權,但堅持不肯透露是哪一間,只聲稱該公司不涉香港業務,「同香港、大陸同埋台灣業務無關」。不過,自澳洲報章揭發689與 UGL的秘密協議曝光後,除了踢爆特首偷袋五千萬港元,亦揭破該神秘分公司原來就是日本的DTZ,本刊調查後發現,梁振英再捲利益衝突醜聞。

DTZ日本與香港關係千絲萬縷,其中一名大客戶正是查懋聲擔任主席的上市公司香港興業。原來查氏家族一早看好日本市場,09年起連續五年委託DTZ日本為御用估值師,最新一宗交易是去年以2.8億港元,買入新宿一幢寫字樓,同樣是幫襯DTZ日本。
查懋聲不但是發展商,亦是亞視主要股東,梁振英在香港電視發牌風波力排眾議,又不跟從顧問報告,拒絕發牌給王維基,短期內行政會議更會審議亞視續牌申請,查懋聲作為這些政策的受益人,原來暗地裏跟特首一直有業務往來,卻未見梁振英作出任何申報。
立法會會計界議員梁繼昌認為,事件牽涉利益衝突,要求梁振英交代其持有的DTZ日本分公司還有多少來自香港的客戶,以及牽涉多少金額。
689醜聞詳情及最新事態發展,請留意星期三(10月15日)出版的《壹週刊》。

https://www.facebook.com/video.php?v=820316001324372

68狗: 果筆錢唔係要求我做咩野,而係要求我唔做咩野...所以唔駛報....

以後 ICAC 可以收工了,個個收完都可以用呢個埋由開脫。

e.g.1.果筆錢唔係要求我做咩野,而係要求我唔好發牌俾港視, 所以唔駛報...........          2. 毒販俾錢警察唔好搞佢 唔好做野, 所以唔駛報

呢條友已經high上腦....

[原創] 話你戇鳩怕你嬲 (含結他譜)
http://youtu.be/ep-TAxRznPY

子華:香港人終於可以光明磊落一次!

噚晚一場,黃子華繼續講佔中,繼續講香港人的高尚情操,但適逢噚晚亦係一個特別日子——林鄭月娥代表政府宣佈拒絕與學聯對話、更指留守佔領地之市民學生明顯減少,「雙學」即呼籲市民再度逼爆金鐘。

身在紅館未能與港人一齊逼爆金鐘嘅子華,說到香港人的美麗一面時,一度哽咽,說不下去。當時子華謂:「可能到最後我哋乜嘢都得唔到,但係.....我哋已經...... 已經向全世界....證明咗.....我哋香港人.....係光!明!磊!落!」中間停頓了三次,說不下去,又停下來,掩面低頭,全場鼓掌逾半分鐘,不少觀眾也為之動容。

【雨傘革命,佔領街道】

有旺角集會者講述9月28日及10月3日的事發情況,並反對學聯以金鐘道通車,換取政府開放公民廣場,同時批評一班民主代理人多年來一事無成。

https://www.facebook.com/video.php?v=774791759250660

有幾百人過緊mk想搞事,先不要內訌,槍頭向外。學聯要是想參與旺角地區,身體力行吹雞守護旺角吧。早前才說不合作行動升級,真要想辦法如何收復失地,而不是一味讓路
D100 一呼百應 還聲於民

<的士司機承認收錢反佔中罪證> - 請將罪證廣傳/SHARE
//Evidence showing taxi drivers took bride to support anti-occupy central.//

出賣良知,只需二千。

「的士司機:喂,報&#21655;名啦報&#21655;名啦,12點半至1點,天星碼頭啊

乘客:司機,$2000咁我要幾耐收工啊?

的士司機: 3個鐘囉

乘客:即係3個鐘就$2000?

的士司機:係啊,&#22001;!你得閒就跟埋我車,你又多$1000啦。」

“Taxi Driver: Already Signed Up for Anti-Occupy Central. Time is 12:30pm to 1:00pm. Location is Star Ferry Pier, Central at Central District.

Passenger: Hey driver, how long does it take to earn $2000?

Taxi Driver: 3 hours.

Passenger: $2000 for 3 hours?

https://www.facebook.com/video.php?v=624833337628924