Toysdaily 玩具日報

查看: 16885|回復: 27

[玩具攝影] 機動警察真人版 AV-98 INGRAM

機動警察(機動警察パトレイバー)係我細個最鐘意嘅卡通片,
有別於高達, 入面啲機械設定較為寫實, 簡潔, 負責機設嘅出淵裕應記一功!
亦因為咁, AV98呢個88年嘅設定到今時今日睇番都仲係咁襟睇~
border=0 />

However, 聽說押井守原來並不喜歡出淵裕嘅設計... (典解呀...?):no:
而佢仲指明如果搵佢拍真人版, 就一定要造隻1比1出尼...
就係咁, 第一次見到呢套真人版嘅AV98真係打左個突:help:

嘩, 大佬, 個嘴仲咩比人打腫左咁嘅... 舊時果種傻雅簡潔嘅設定冇哂, 換來重重的工業味...

But anyway, 作為一個FANS, 點都要支持下嘅, 睇睇下又順眼番啦:x , 見到呢個畫面是感動的

言歸正傳,今次呢隻AV98比例係1:48, 同CMS出嘅PARLABOR 相近,亦見過有師兄同佢套盒蛋互動
先看看boxart, 不俗, 比MG好看,不過相比初代開田裕治的神作, 還是有些距離吧...

呢盒模型嘅水準都係有別於高達系列,有啲夾口差成一兩mm,
一路玩入面啲關節一路甩, 好似中左一日冚包散咁, , B社呢30多年嘅經驗去哂邊..:blame:
不過, 外型比例方面則不錯, 斎企滿點

識企一定係咁企

我係警察,唔係GM

扎馬開槍是常識吧! (二號機):34:

利申: 絕不支持使用暴力{:1_212:}

點解我係1比48...? 只怪又是B社是的商業策略吧...

人生有幾個十年...
都係原本嘅型啲, Less is More

最期待的畫面。。。{:1_222:}

I LOVE PATLABOR{:2_246:}
最後,都係個句: 純分享, 非專業, 手機圖, 傷眼勿插. Thanks.

我都有砌,不過冇你搞咁多舊化咁真實化{:1_377:}
砌得好靚, 仲考慮緊入唔入, 好似單薄左d
不過真係幾型
nice report

i like the old design too
好功夫,我原本都想入來玩下,但係上網一睇本說明書見到條骨重係史前設計咁就無晒意慾,雖然都可以重做內骨,但係人老左同咁玩不如玩手辦算
:handshake:
好靚呀。
另外請問有無打開入面個倉嘅相呀?
電影版仲未睇的路過。。
模型真是讚!!!
寫實版配上動畫版標準主題字真是搭
最後一幕確實是老動漫迷最期待能出現的一幕~對上寫實版的...(動漫裡最難纏的敵人)
舊化做得好掂, 正!{:1_377:}
舊化幾夾新設定的工業風格{:1_377:}

舊設定靚啲+1
線條流麗, 寫實得黎不失美感{:1_226:}
勇者降臨 發表於 11-10-2014 11:08 PM
好功夫,我原本都想入來玩下,但係上網一睇本說明書見到條骨重係史前設計咁就無晒意慾,雖然都可以重做內骨 ...

哈哈,史前設計這個比喻十分貼切,關節一向是PATLABOR模型的問題…如能用RG骨格就好了
星之卡比 發表於 12-10-2014 12:33 AM
好靚呀。
另外請問有無打開入面個倉嘅相呀?

Thanks, 補上駕駛倉

呢個1:48人仔竟然有3張水貼…

補上初代box art ,呢張係BEST OF THE BEST

都係嗰句, 接受唔到對核突腳掌
:handshake:
WOW
正呀,駕駛倉入面好精細呀,個人仔仲有埋隊伍編號。
great work!!! :D
although I still prefer the anime design....