Toysdaily 玩具日報

查看: 4046|回復: 14

[詢問] 真心想問maketoys Quantron

真心想問!幾錢!邊度有現貨!未玩過呢個牌子!值唔值得買!
感謝各位!
TFW2005 關於 Quantron易爛既幾個部份既討論
http://www.tfw2005.com/boards/tr ... -computron-521.html

係由邊頁開始我都唔係好記得啦,不過呢幾頁都有繼續講
wingjapan123 發表於 11-10-2014 11:44 PM
感謝!好好的答覆。我有玩三方!fpj.tfc.mmc!最近有咗隻mmc霹靂星!感覺三方合体好大隻好有手感! ...

咁你明白啦
只可以講每隻每間都各有優缺,真係值唔值就睇你想要d乜
要靚配色靚細節,fpj、mt莫屬,不過要承擔唔可以粗玩,會容易爛既風險(加上近年QC差左)
tfc有進步緊,不過好鬼慢,QC亦都未係捉得好好,上色同質感都有待改善,但勝左外形都叫中規中矩,而且所用膠料較接近hasbro老變感覺,襟玩程度算係最高既其中一間,甚少聽到玩爛既報告(白痕依然會有)
mmc你有佢地隻predaking應該清楚,雖然同tfc唔同,採用如fpj、mt既硬身膠,但比佢地厚好多,所以係以另一種方式去呈現"襟變"既作品,做得未夠好既地方最主要都係變形設計,偏向單調,而另外亦有人對佢地既身形比例唔係太接受

而同官方比,其實唔止mp系列,都有種好唔同既感受,唔係邊一方較優勝既分別(因為官方都有QC唔好既情況),應該話係設計方面既不同,例如
第一,第三方好多都中意加配件,但官方基本上都維持tf傳統,以完全變形方式去設計(tf歷史上只有幾隻唔係)
第二,近年官方行番d簡化路線,除左慳成本之外,可能亦係因為知道有時太複雜都唔係好事,最近第三方可能都深知呢個道理,以往以創新idea見稱既fpj都行番d普通套路既設計,例如恐龍派、頭領蝙蝠
第三,官方比較襟變襟玩,玩過第三方都知,佢地d玩具唔係隻隻都咁好變咁好扭,下下都要好小心,而官方你就算粗玩都唔會太擔心會整爛(都有個別例子),而且就算整爛左,同第三方比既平價貨仔,咪買過隻囉
以及第四,官方比較少角位,可能因為始終最主要係想sell比細路,所以尖角位近乎冇,有d人嫌佢地唔夠靚,留意呢度係講"唔夠靚",因為呢d人主要係為左display而唔係為左變而入tf,但以"玩"既角度黎講,呢個卻係不得不做既選擇,第三方多尖位,可能變完一次你隻手已經甩晒皮或痛到痴線,短時間內唔想再掂佢地

所以有好有唔好囉,而呢隻mt quantron,我既感受係,唔差,當然有d位都要較小心,但都ok既如果你pass到佢身形好扁既問題(我仲未得),不過如果同同廠既giant比,我覺得giant好好多(可動上今次各成員比建造派果d高,但綜合黎講quantron有差左)

真心答你出面都冇乜邊度有現貨賣,淘寶有但稍貴,y虎都間中都有人放,貴!!
各人玩•玩具準則不同,好難答你值唔值得賣,我個人就覺得ok,不過我係訂价入。
http://www.upgradecommander.com/ ... =1094243&csid=0  睇你趕唔趕啦
我果隻下星期寄到 連運費3k3
同#2 ching意見一樣,值唔值睇個人感受
不過根據已知情報黎講,如果你係未玩過maketoys或者甚至未玩過第三方既,我唔太建議買呢隻
講外觀,你可能見網上好多相正面好靚仔,但唔知點解maketoys將佢整到個身同小腿好扁,有人介意覺得好醜,亦有人覺得冇乜野,不過網上照片好少有影到
講設計,唔算差既,不過佢用左好多C clip,好多人表示第一次變就已經出現白痕,不過就未聽到有人話已斷或已爛

咁到底值定唔值就你自己判斷喇,如果你唔多玩,只係正面display為主既話,咁我覺得都ok既
買啦,呢隻玩得好開心,
好過fans project 隻衝鋒派,擺埋拉弓pose,無敵,
我玩都唔會打則擺,則望簿唔簿真係完全唔關系
白痕,咁我未有,可能我好彩吧
上youtube睇住人哋變,無睇過說明書,玩開老變就唔算難變。
有點期待佢隻大力士
而家賣起碼3k幾,真係要睇施主有幾大根性!!
mankind 發表於 11-10-2014 08:20 PM
買啦,呢隻玩得好開心,
好過fans project 隻衝鋒派,擺埋拉弓pose,無敵,
我玩都唔會打則擺,則望簿唔 ...

"白痕,咁我未有,可能我好彩吧"

應該就唔會,呢個係死症,尤其係短身果幾個C clip,如跑車腳板果兩個、讚地車人形博頭果兩個。或者你有特別既技巧?可以分享下你點拔出黎嗎?
胡勒奇 發表於 11-10-2014 06:45 PM
真心答你出面都冇乜邊度有現貨賣,淘寶有但稍貴,y虎都間中都有人放,貴!!
各人玩•玩具準則不同,好難答 ...

謝謝!本身都玩開三方!只不過考慮中!心引大
kachun1122 發表於 11-10-2014 07:03 PM
http://www.upgradecommander.com/?mode=cate&cbid=1094243&csid=0  睇你趕唔趕啦
我果隻下星期寄到 連運 ...

感謝回答!日本平?
wingjapan123 發表於 11-10-2014 11:29 PM
感謝回答!日本平?

3牛3好似同Y拍BID差唔多價, 你或者留意下! :77:

至於值唔值就睇你自己點睇!? :he:

紫月葵 發表於 11-10-2014 07:25 PM
同#2 ching意見一樣,值唔值睇個人感受
不過根據已知情報黎講,如果你係未玩過maketoys或者甚至未玩過第三 ...

感謝!好好的答覆。我有玩三方!fpj.tfc.mmc!最近有咗隻mmc霹靂星!感覺三方合体好大隻好有手感!但個心一定會同自己講好似同mp果D變形又有點說不出的感覺。手感係好滿足!但總好像欠了點。。。比例我無乜考慮我注重機械人個頭!哈哈!不過真心感謝每位用心的答覆!我感受到玩家的想法!不影三方個價貴了好多!已前都係300-400一隻現在我最貴的單一隻三方!可以收你二千一隻!所以。。。。。大家明丫!
其實我平時係好小放出來玩!我覺得如果變形係好玩的。我通常會一有時間就拿出來扭下。哈哈!點解問各位就係因為三方去到呢個價位。有時會覺得!值唔值!一來個質量同性价比高唔高!三方大家都知係一班玩家自己出的!Qc 好唔好呢!
紫月葵 發表於 12-10-2014 07:29 AM
咁你明白啦
只可以講每隻每間都各有優缺,真係值唔值就睇你想要d乜
要靚配色靚細節,fpj、mt莫屬,不過 ...

明曬!感謝你的回答!!