Toysdaily 玩具日報

[詢問] 請教貼膠紙遮蓋噴油的方法

我係噴油新手
依家畀依幾件野搞到真係好頭痛,
請各位指教一下點貼膠紙
謝謝!!!

件大概係1:144

1. 頭上面既監視器要上綠色, 全件就偏紫既藍色

2. 件中間果條坑要上黃色, 全件就偏紫既藍色

小弟當年為元祖自護, 裙上的兩個紫色凹位做遮蓋時, 用的方法是:   

先為凹位上色,  待完全乾透後,  用適量的「寶貼萬用膠」封實, 然後用牙簽將多餘的膠撥開。   接著就是噴主色,  待乾後, 用牙簽將「寶貼」挑走, 便完成。   (被上色的寶貼, 用完可棄掉)
先上淺色再上深色
1. 直接噴綠色先之後貼膠紙再噴藍色
2. 同上
i would spray the purple firs, then hand paint the details...

點解唔用2種唔同特性既油黎上色?
例如先用MR.COLOR上主色, 然後用雙星琺瑯油油細位
又或者監視器用模型本身張反光貼紙代替上色?
呢D細位要MASK都好晒工夫

謝謝各位的回應,

依盒野冇貼紙既, 好平果D壽X呢~

琺瑯油既黃色可以蓋得到紫色嗎?
果條坑真係好煩...

我會用GAIA油

我已經用過遮蓋液, 不過太細甩返出黎
我知道要上淺色先, 不過點先可以遮住D淺色再上呢?
將膠紙剪細d,慢慢貼
大姐姐 發表於 4-10-2014 07:56 PM
小弟當年為元祖自護, 裙上的兩個紫色凹位做遮蓋時, 用的方法是:   

先為凹位上色,  待完全乾透後,  用適 ...

係喎! 真係冇諗過, 等我試吓先!
要睇吓D寶貼會唔會痴甩油
唔該晒呀!
diamond001 發表於 6-10-2014 09:06 AM
係喎! 真係冇諗過, 等我試吓先!
要睇吓D寶貼會唔會痴甩油
唔該晒呀!

不用客氣。    凹位部份,  小弟是手塗上色,  模型油沒有開稀,  所以無被寶貼黐甩油。