Toysdaily 玩具日報

查看: 8085|回復: 17

[玩具報告] FPJ衝鋒派 + MT建造派 玩評

前幾日,終於入左兩套合體派—第三方龍頭Fansproject既衝鋒派,同被指可能同FPJ有關系既Maketoys既綠色建造派

玩左成日,連飯都冇食,以下就係我當日既過程同對呢兩套合體派既感受
先君子後小人,不得不說,外觀真係好正,雖然各自都有各自既問題,例如身材比例同材料唔係咁好之類,但剩講靚仔,應該暫時冇乜幾隻其他第三方公司既作品可以相比,呢個係佢地既加分點,而且係加好多分添

咁首先玩FPJ套衝鋒派,之前做過唔少資料搜集同睇左唔少玩評報告,知道佢相比起其他第三方品牌既作品要稍為複雜一d,有d乜野危險位易爛位已經事先心裡有數,未係太驚

我係倒轉次序玩既,由最後推出既Diesel開始玩

佢既基本問題有幾點:

1)
鬆緊度控制(設計) 不好,唔駛緊既地方(如大合體裙甲、大合體時腰部果塊超薄膠) 過緊,但應該緊既地方(如肩膀變形關節、手肘) 卻出奇地鬆,甚至手肘關節唔夠力承受把大鎗既重量

2)
著裝後太重太累贅,加晒d炮台之後好易企唔穩pk,而且腳部設計奇怪,因為有大合體時既peg,所以佢冇可以企直,一定要A字企,著裝後情況更明顯,浪費左佢擁有既可動性

3)
有唔少牙煙位,主要都係膠料太薄,呢點系總結會再提提

之後玩Dead End,呢隻本來會係我最愛,顏色佢係五架裡面最靚,亦係最易玩最唔會出事既,但…

導致佢成為唔到我心目中第一既原因就係佢個頭部,變人形時要由身體拉出黎,佢實,但同時又冇位可以比你好好揸住拉佢出黎,所以每次變形都隨時搞幾分鐘就係為左拉佢個頭出黎,最慘係手指會好痛

然後就玩Down Force,本來未入手之前我以為呢隻會係我最唔中意果隻,因為佢薄位易爛位太多,而且人形雙腳要sip入去車窗裡面,每次變形clearance都唔夠,老實講,明顯係設計失誤(尤其說明書其實好簡陋,並冇真係好好教應該點變點變)

但當我做左少少” 步驟” 同埋研究清楚d變形方法及次序之後,佢變成左我最愛果架

當然,佢危險牙煙既地方依然冇變,以下係其中一個
車頭位,果兩支膠條,同埋佢地連接車頭既部份,其實唔駛咁幼咁薄都得,我覺得就算加粗番少少對外觀唔會有任何影響囉

玩Down Force既小tips:
開盒時係人形,一開始先扭開上身d螺絲,再將入面連接車窗果粒螺絲扭鬆後再扭番緊,裝拼番個上身時唔駛將d螺絲扭到咁實
做左呢兩個步驟,佢原先出廠時過緊既部份就唔會咁易爛同時又唔會鬆到玩唔到
另外,將車頭尖合埋既中間果支圓柱體磨幼d,我果隻未磨時兩邊係合唔到的,唔知係咪QC問題啦
至於變車姚變人時對腳,應該逐隻腳變而唔好一次過兩隻一齊變,咁會易變好多又減少變爛既機會

到最後玩剩下果兩隻—Car Crash同T Bone

呢兩隻除左d鎖扣既位置有d不同之外,變形方式基本上一樣,但後推出既T Bone比起Car Crash要設計得好d,同一個變形設計,但T Bone易變同好變好多,甚至連牙煙位都比Car Crash要少一d
玩完FPJ大衝鋒派,之後就到MT既建造派
當時心諗,連龍頭既FPJ都唔少問題,都有覺悟套建造派會係點,雖然我幾中意MT當初套G2油筒文甲,但之後既幾款我都覺得唔係幾得,但點知玩晒兩set之後,我居然覺得MT呢套建造派做得好過FPJ套衝鋒派

不過MT Giant都唔係冇缺點,例如無論分體或合體形態時可動低,少少身材比例問題,有d地方過鬆等等

另外關於佢,我有一點想講既係,MT Giant最為人熟悉既就係佢既彈簧合體關節,本來係好事黎既,但問題出在d制唔好按,每次都按到手指勁痛,而且佢既強度我覺得同TFC d合體派咁大隻都用energon port既強度一樣,並冇話感覺特別緊實,起碼tfc果d都冇自行脫落既問題

總結,都有好幾樣野想講
1)        膠料,成日聽到好多人話佢地膠料實淨好多,其實不然,質感睇落去真係靚d,但真係唔襟變,事實上我兩套各自變過幾次,都已經出現好明顯既白痕,令到我好擔心,我已經叫做做晒research比較小心去玩,但都咁易出白痕,怕變多幾次會斷,因為始終我用幾千蚊買隻變形金剛番黎都係想可以得閒變下扭下,如果純為靚,我還不如買個不可變display品好過,所以呢點我對FPJ同MT係幾失望既,因為一直比人話冇佢地咁好既其他第三方都冇乜犯呢d錯誤

2)        設計問題,佢有時設計到d鎖扣太緊,甚至可以話係以損害d膠料黎變形,Diesel身上我有幾處要自行打磨一下先變得順

3)        成本,我唔知呢樣算唔算成本因素啦,但Diesel成個上身咁大舊,又有咁多件係靠佢hold住,居然只係得一長一短兩粒螺絲,其實亦有其他位應該需要多番一兩粒螺絲而FPJ係省略左既

4)        鬆緊度問題,上面都有提過,有d地方過緊,有d地方又過鬆,好似佢地兩隻大合體後,其實足踝、hip位既齒輪關節都唔夠緊,有時要擺得靚少少先企得到,我只係覺得作為定價咁高既第三方,呢d問題係唔應該發生,其他第三方出現呢d問題都比人插死,FPJ(同MT) 作為咁多fans支持既頭號老牌第三方,會出現呢d問題真係冇籍口可以講

5)        同樣係設計方面,發現一樣幾得意既野,就係平時好多公司用黎作為鎖扣既圓柱體膠粒(其實乜野形狀都得,只要夠粗就可以) ,系呢兩套上面十分少見,取而代之係一d薄膠鎖扣,咁我唔知用番圓柱體果種係咪感覺冇咁高級啦,但我只知道,薄膠做鎖扣位係最唔襟崖既,隨時一個唔覺意就咁就拍斷左

簡單黎講,論外觀佢地基本上無敵,但論作為一件變形產品或玩具,我覺得就並未真係咁出色,甚至可能有d犧牲,好似靚既外形,換黎變形時我雙手比d尖位或摩擦搞到痛左成日既代價

END

衝鋒派目測車身外彀裝上似的,建造派就正好多似變型出來的,那麼(冲雲宵)幾時買?(我只是玩過變2及變3的傢伙):26:
好詳盡噶介紹,我都好想入衝鋒隊,睇完師兄篇文,想轉鈦去MMC只沖雲霄啦~~~
衝鋒派目測車身外彀裝上似的,建造派就正好多似變型出來的,那麼(冲雲宵)幾時買?(我只是玩過變2及 ...
18000 發表於 20-6-2014 11:07 PM

沖雲霄唔買住lu,暫時幾隻都未有一隻叫好滿意
好詳盡噶介紹,我都好想入衝鋒隊,睇完師兄篇文,想轉鈦去MMC只沖雲霄啦~~~
愛超人的怪獸 發表於 20-6-2014 11:12 PM

MMC沖雲霄都有佢自己既問題,外觀上佢既身材比例都錯得好犀利下,有頸冇腰+過大既手腳,而且小腿背面太多野,令到佢除左正面之外唔睇得,display既話唔好睇
動物形態有幾隻又唔係太得
Good review but you have posted in a wrong page.  Anyway, I help u to move already. :)  
Support!  :)
建造派幾錢, 有D 興趣
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
CHING真係好有心機既報告,合體派我都有兩隻,一隻係mt giant,另一隻係takara加fansproject既bruticus,giant其實好雞肋,外型無論合體前後都好靚,不過玩過就知真係好脆弱驚玩爛,搞到我都想放咗佢,但又唔捨得,因為始終佢係我見咁耐以嚟做得最靚既建造派,但又好驚過多兩年會玩完,mt我仲有買極超新星,呢隻外型一流,不過變形個背包就真係好差,淨係背包我都變咗成半個鐘,又驚整爛佢既夾口位,至於bruticus就唔同,可能佢衹係fansproject出配件俾takara嗰隻換件合體,除咗有部分件唔係好啱位要用力合埋之外,都算做唔錯,我仲有隻mmc既cyclops(即shockwave),呢隻就潛艇同人形都正(個人認為),不過變形個腰位非常之牙煙,好易玩完,而且可動超低,如果唔係對shockwave有愛係唔會入.
MT 建造版最近價格稍微下滑了一點 , 只需............................................... ...
mythsgod 發表於 20-6-2014 11:57 PM

此話當真, 邊樹買??
當我仲未下定決心買的時候, 看到這詳細報告, 我會買D機會再一步下跌!多謝你, 我可以慳番!