Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 佢識行識走但唔識看門口 (SKYLYNX 天豹)

小弟很久沒在本論壇分享玩具,圖片質素較差(因用手機拍攝,請見諒)
Transformers ENCORE 07 SKYLYNX (天豹/山貓)
我相信這款變形金剛比較冷門,而且有興趣既朋友都已經買左,所以對大家來說沒什麼驚喜。
我不是買它外形,而是買它電動
這款變形金剛可以裝上兩粒2A電池,可以在載具形態時使用行駛模式同埋在野獸形態時使用步行模式,非常有趣。
外盒
[img][/img]
盒內 (一眼睇晒)
[img][/img]
先看穿梭機形態:
[img][/img]
機身外形不過不失,機身刻線都造足,但不貼上貼紙就感覺白色一團。:72:
[img][/img]
機翼上大大個博派LOGO,真係驚你唔知佢係博派。
[img][/img]
機艙可以打開內面用金色加上刻線打造出完美機械金屬感。:shiny:
[img][/img]
機低腳部收納位置,但機低沒造起落架。:*

由穿梭機形態變身成始祖鳥形態:
[img][/img]
這個形態有點怪,算吧! 當它是隻怪鳥。
[img][/img]
睇睇吓這個形態,有點像芝麻街裹面既BIG BIRD。:he:
[img][/img]
尾部由穿梭機尾翼變成長尾巴。
[img][/img]
頭部特寫,一口充滿利齒的大咀巴。:55:
[img][/img]
再從牙醫角度,檢查口腔內部,發現一枚大炮,應該是它主要武器。
回復 1# UFO

下部分形態: (車)???  :Q
不用考究,就當它是車
[img][/img]
但感覺似隻龜,四足同頭都宿在一起。
[img][/img]
[img][/img]
尾部分形態,有點古怪。

由?車形態變身成山貓形態:
[img][/img]
看來身形有點笨。
[img][/img]
頭部特寫,有點傻氣。
[img][/img]
尾部有兩條尾,很古怪的設計。
[img][/img]
低部,黑色部分是電箱位。

回復 2# UFO

載具合體: (穿梭機+?車)
[img][/img]
[img][/img]
  無大感覺,算幾滿意。
[img][/img]  
[img][/img]
[img][/img]
穿梭機升空(一飛沖天去,一飛沖天去,小小穿梭機)。 :67:

來吧! 禽獸交合: (天豹 SKYLYNX)
[img][/img]
[img][/img]
點解合體位置都唔佩合(一前一後) :47: ,不過都幾有氣勢。:*
[img][/img]
[img][/img]
尾部有三尾(唔通渴了三鞭酒/火影裹面既三尾)。:(
[img][/img]
呀~! 唔好食我呀! 救命呀~!!! :time:

後感: 整體外形上算OK,都係果句(不過不失),返原G1形態相當出色,玩上手關節夠實淨,變形系統簡單,電動步行幾好玩,夠份量,但價格相對便宜,實在抵玩。 :71:

[img][/img]
最後來張變4電影文哥騎龍支態,除左條龍個口'MARK'得唔夠大同文哥無穿裝甲無咁威風仲有把劍差D之外,其他都OK(係我自己發傻咁想)。:p
回復  UFO

載具合體: (穿梭機+?車)
[/url][/img]
[/url][/img]
  無大感覺,算幾滿意。
[/url][/img ...
UFO 發表於 20-6-2014 07:18 PM
當年清貨價((,買一聖誕抽獎自keep一,又狗又車又識行,不足既除咗嘥位外咁既價錢都無得好再彈
以前玩具用來玩!!現在用來犤!!{:1_197:}
記得見過好多死貨無人要:x
以前玩具用來玩!!現在用來犤!!
冬暖夏涼小恐龍 發表於 20-6-2014 08:17 PM

多謝恐龍兄回覆~! 恐龍兄都說得有道理。
其實 d 隻未反出之前係 天價之物 黎 ga ... {:1_217:}
多得TOMY和TAKARA合併, 否則都幾難有機會玩到平價G1 OMEGA和天豹