Toysdaily 玩具日報

查看: 11554|回復: 35

[劇場創作] 哥斯拉及試用ACRYLIC重塗(第二頁有TD十年感想…)

人生第一隻哥斯拉,第一次用ACRYLIC呢隻顏料…
以下就係結果~
(因為手機相,及影極都好似出唔到實物既色…所以相似既圖比較多,見諒見諒。)

首先係原本既樣

http://toysdaily.com/discuz/post.php?action=newthread&fid=47&extra=

NEAC出品,雕功係靚,但上色永遠爭D。

就係入左呢盒野試玩,聽講可以油兵仔,扭蛋,所以就膽粗粗試下…

我完全未用過呢種顏料,係聽人講幾好控制,所以試下。
求其買一盒多色D既試羅~

仲入多一個水彩盒,幾十年無用過羅~(同埋小弟從來美術好差…依家成日重塗真係估唔到…)

以下係成果,多多指教。

油得影得唔好,多多包涵,下次見。
:@下!
一訓醒變左精華!

呢個應該係TD有史以來,攝影技術最差既精華:x

總之多謝版主厚愛:77:
原罪兄,堅呀:)
隻師奶俾你攪一攪,當堂有返哂d層次
另請問你用的是甚麼顔料?一定不是模型油吧{:1_215:}
你個盒水彩盒先經典,小學生必備{:1_205:}
原罪兄,堅呀
隻師奶俾你攪一攪,當堂有返哂d層次
另請問你用的是甚麼顔料?一定不是模型油吧{:1 ...
大ken 發表於 15-6-2014 08:28 AM

咪客氣啦:shy:人地第一次咋…

咪連顏料盒都影埋羅?{:1_215:}
呢隻顏色中文叫「塑膠彩」。

一個油開兵仔既朋友叫我試下…
話油扭蛋,模型,金屬都得…
仲要用水已經開到…

膽粗粗咪試下玩,嘩!效果真係自己都嚇親。

算見得人啦{:1_218:}
(我無膽量幫佢重新點睛,唔係應該可以更靚。)
咦?自己睇返D相…
乜用色咁似雌火既?:he:
咪客氣啦人地第一次咋…

咪連顏料盒都影埋羅?
呢隻顏色中文叫「塑膠彩」。

...
原罪 發表於 15-6-2014 08:37 AM

塑膠彩?我未見過這種顏料啊!
可以用水開咁好?唔知油手辦膠和3.75的是否適合呢?
最重要係邊處入手呢?一般模型鋪唔覺有{:1_215:}
正wor
係咪要再溝色? 油衰左係咪用水洗得走?
塑膠彩?我未見過這種顏料啊!
可以用水開咁好?唔知油手辦膠和3.75的是否適合呢?
最重要係邊處入手呢 ...
大ken 發表於 15-6-2014 09:47 AM

:(我好似開啟左潘朵奶之盒咁…
我係咪會倒模型舖米?

唔理啦,美術用品舖有售,售價可以差好遠…
我揀左呢盒黎入門。佢單支貴起黎,可以買到呢一盒:70:

用水開,衰左要快手抹…
乾左要刮先得…

至於點玩…呢隻野好玩在呢…如果你識畫畫應該明。(但小弟係唔識畫畫既:34:)

首先上一隻色,
之後再上另一個深淺既色…

之後你可以兩隻混合再上接駁位,等佢轉色柔和D。
再唔夠既話…
開稀再薄掃…

成個色就自然同靚哂~得左!{:1_220:}

我呢隻有軟膠部份,郁佢都無裂紋,真係好正!
正wor
係咪要再溝色? 油衰左係咪用水洗得走?
edmondphk 發表於 15-6-2014 09:48 AM

我上面個回覆答埋大大既疑問架啦!
有咩唔明再傾~
仲有,上youtube打acrylic好多教學影片(畫畫既多…但道理大同小異)
自己試啦!
我好似開啟左潘朵奶之盒咁…
我係咪會倒模型舖米?

唔理啦,美術用品舖有售,售價可以差好 ...
原罪 發表於 15-6-2014 10:10 AM

你咁做惠澤TB臣民,功德無量呀!{:1_220:}
好似幾好啵,最重要系冇天那水味,其實大部份美玩都想重塗,要買來一試也:(
好似幾好啵,最重要系冇天那水味,其實大部份美玩都想重塗,要買來一試也
18000 發表於 15-6-2014 01:52 PM

用之前上網找找資料啦!
好多教學。

我自己暫時係用類似干掃法既方法上色…
其他方法未試。
你咁做惠澤TB臣民,功德無量呀!
大ken 發表於 15-6-2014 10:17 AM

:he:TB…
TB…
原罪 發表於 15-6-2014 05:01 PM

俾你捉到錯處添{:1_236:}∼
唯有講句”丅D臣民生日快樂”補非:shy: