Toysdaily 玩具日報

查看: 11675|回復: 11

[詢問] 各位師兄用邊隻水口鉗

閣下新手一各

琴日平平地買左把水口鉗

點知返去到 剪到勁樣衰

又唔夠利

請問邊隻牌子較好 (100蚊內)

我知道幾舊水一把剪,剪嗰陣係爽啲,但係我都係買平嘢。
幾草嘢一包仔工具,已經有剪、鑷、銼及小型縲絲批,剪出嚟亦唔算曳。

或者先睇睇一啲有關剪鉗嘅使用方法,再決定是否應該換一把鉗都未遲。
其實冇完美的剪鉗, 最好剪淨少少再用美工刀批一批佢

我有六七十蚊剪鉗 (鴨記五金鋪買, 貪選擇多)
跟住入手雙星金剪

如果只靠金剪剪貼佢, 始終有機會令膠件少少發白
如果用平剪剪貼佢, 直頭有機會剪爆水口

金剪可以剪淨 0.5mm, 再批一批佢
普通剪我就可能剪淨1mm, 再批滑佢
雙星金剪鴨記都有?

大約幾錢?
雙星金剪鴨記都有?

大約幾錢?
Tong05 發表於 14-6-2014 11:39 PM

六七十蚊剪鉗鴨記買

金剪在模型鋪都唔係一定有, 通常二百尾啦
但係點解批極都會有白點?
我砌o左幾年模型, 今年四月至買第一把 雙星 74035 (金剪).  {:2_262:}

而家會用兩把剪鉗, 一把係五金舖買的普通薄剪鉗, 將零件從模型框剪出o黎(留水口), 再用 雙星鉗 剪水口, 好少話一剪即靚, 都要用筆刀同沙紙再修一修. 由於 雙星鉗 可以剪水口剪得比較貼, 所以修水口o既時間相對會少o左.  {:2_279:}

我都用過唔少鉗, 淘bao有一款8蚊的日本水口鉗,可以比美神之手。 日本鉗都係卓頭,你覺得3百幾既好用因為心理多於實際。
師兄,你講淘寶鉗我都有用,但真是廢的,我只是用嚟從模型框剪出嚟(留水口)。我用雙星金剪來剪水口,鋒利度完全是兩回事,真是一分錢一分貨。
不過現在剪鉗貴了很多,數年前我買金剪都不用兩魚,現在貴到。
双星金剪在窩打老道那間賣模型同RC,好似不用两魚。

平D的話去鴨記找,1魚以下,但一定要日本制的。小心不要那些日文字包裝大陸做。有D是一邊平口一邊斜口的,同金剪9成相似的。双星未出剪我就用到現在!

當然要用刀或剉修正。
田宮金剪唔洗二百尾,我就用平嘢+金剪+筆刀+沙紙
都想試下GodHand,但周圍都揾唔到⋯