Toysdaily 玩具日報

查看: 18786|回復: 13

[詢問] 【真心求教】用gundam marker筆滲線後消光問題

請問各位師兄,用gundam marker筆滲線後應該用油性嘅消光噴定係用水性嘅消光噴呢?
我試過上完marker,用風筒吹完,等過幾日,噴郡士消光,marker竟然化開晒,點解咁呢{:1_206:}
因為光油一定會融返d缐,你一係轉用琺瑯油,一係噴光油開始時好薄咁噴幾次先
我試過上完marker,用風筒吹完,等過幾日,噴郡士消光,marker竟然化開晒,點解咁呢
kenneth1668 發表於 4-6-2014 01:54 PM
我以前都試過,一噴落去D線溶左:72:
因為光油一定會融返d缐,你一係轉用琺瑯油,一係噴光油開始時好薄咁噴幾次先
shing045 發表於 4-6-2014 02:24 PM
原來如此,多謝師兄解答:71:
我以前都試過,一噴落去D線溶左
all 發表於 4-6-2014 02:36 PM

不如試下用呢支玩下...
方便過用MARKER筆好多...
入面有埋個掃,你點少少再點落件模型既線位,佢自動幫你滲線...
沬走出界個D用白電油就OK,又方便又唔會爆膠...

不如試下用呢支玩下...
方便過用MARKER筆好多...
入面有埋個掃,你點少少再點落件模型既線位,佢自動 ...
小堅 發表於 4-6-2014 02:59 PM

正喎!唔該晒師兄!!:71:用依支野係咪噴水性或者油性嘅消光都無問題架?
正喎!唔該晒師兄!!用依支野係咪噴水性或者油性嘅消光都無問題架?
all 發表於 4-6-2014 09:26 PM

應該冇問題...
可以放心試下...
我試過用完依支野噴消光,係冇問題GE
唔該晒樓上兩位師兄!!:71:
唔該晒樓上兩位師兄!!
all 發表於 5-6-2014 10:09 AM

記住抹出界既油,最好用尖頭既棉花棒...
咁樣方便D...
圓頭都得,不過就小心D慢慢抹...
我都有用Gundam Marker,滲綫,之後用水性消光劑冇問題喎
其實用邊隻消光, 都有可能會"拿"溶D GUNDAM MARKER
最好係先噴消光落模型處, 之後先用GUNDAM MARKER上線, 之後可用擦字膠擦幼條線
請問我用ts嘖罐上色,如果想滲線,可不可以用白電油+田宮手油,或用田宮panel line ? 謝謝