Toysdaily 玩具日報

查看: 9642|回復: 51

[玩具攝影] 是但影 ~~~ Megahouse VA Hi-Spec 超攻速 Galvion

1984年放映的超攻速Galvion,自從小時候玩過他的模型之後,一直以為沒有機會出玩具的了,想不到Megahouse會完成老餅們的心願,不知會否出埋2號機。:58:

故事講述西曆2099年,地球人和外星人初次接觸更結成友好,因而獲得了外星技術。由於地球人發展出高科技加上欲望而引發了戰爭,外星人因而封鎖了地球。由於不能進出宇宙,地球變成只發展高速公路。隨時間過去,2位罪犯,無宇及麻矢,因要獲得自由而加入以綠山麗為首的組織Circus,並對抗以征服世界為首的組織Shadow。

盒面盒底

Rod Fighter形態 – Galvion的正面及背面 :handshake:

浮游形態可作高速行走 :34:

武器方面只有激光槍及微型飛彈 :56:

Road Attacker形態的正面及背面 :43:

Super Car形態 – Circus 1的正面及背面:71:

總結 – 變形方面好複雜,好些位置很難變,特別係上身,對手同後輪變形。變形完後,我自己那只頭和手也多了些藍色……可能自己變得太粗暴。可動方面比想像中好,腳掌也可貼地!QC就麻麻地,不過自己還是覺得如果係機械人粉絲都應該入。:)

謝謝觀賞。:64:

呢隻外形正,車形態重正,不過貴左D,以前小孩也有砌呢件模型{:1_197:}
敗兄,好久沒見啦。。。。。。呢隻冇乜印象,但可變幾好玩哦,恭喜入到老餅嘢:77:

我等緊6月底的老餅物合金魂G7啊。。。。。。不過,在TD好像冇乜人氣。

等緊G7途中,玩住呢d先:
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-224486-1-1.html
thx 敗兄分享,我仲等緊,希望快啲有得玩啦:what:
"變型複習" <-- 原以為呢個機設做玩具會簡單呢~~
恕小弟老土一問:有冇合金成份?
呢系列下一隻好似話會出Orguss喎{:1_215:}唔通CMs賣&#21655;個design俾佢...?
Support. :71:
I heard it only have some diecast in the joints... is it right? and qc is just so so...
好耐無見啦敗兄,e隻出同買都系&#32966;色,不愧&#20026;超&#32423;老&#39292;10pork!

無体過作品,單以玩具本身看算不錯了
呢系列下一隻好似話會出Orguss喎唔通CMs賣&#21655;個design俾佢...? WalkerMachine 發表於 1-6-2014 04:35 AM

Orguss的變形咁簡單, 當年Takatoku版已經出得唔差, 何況Megahouse自己都出過一次, 邊駛買CMS的design.

http://gsr.seesaa.net/article/111814645.html
havven't watch this before.

car mode likes cyber formula...:58:
Orguss 如果出番Bronco II ,M Lover, Nikick 量產就好,不過好似敗兄講,出Circus 2好過。
Orguss 如果出番Bronco II ,M Lover, Nikick 量產就好,不過好似敗兄講,出Circus 2好過。
Panzer 發表於 1-6-2014 09:36 PM

根據WIKI, Circus 2係架運輸車, 會出機會好微, 相信敗大指的2號機係Vector/Galvion II/Circus III, Megahouse曾經show過Vector的草圖
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E8 ... 3%E3%82%AA%E3%83%B3

回復 1# 黑色三連敗

出報告!撐!:71:

不過隻&#22050;變形真係幾麻煩
{:1_221:} galvion II.jpg

galvion II 3.jpg

galvion II 9.jpg

galvion II 8.jpg

galvion II 7.jpg
{:1_197:}嘩嘩!!!
根據WIKI, Circus 2係架運輸車, 會出機會好微, 相信敗大指的2號機係Vector/Galvion II/Circus II ...
redfish 發表於 2-6-2014 12:47 AM

係喎,Vector 先&#21873;、希望有啦。
係喎,Vector 先&#21873;、希望有啦。
Panzer 發表於 2-6-2014 12:14 PM

不過剛剛完的MEGA HOBBY EXPO 2014 SPRING, 新公佈得超時空世紀, 睇返呢隻HI SPEC GALVION由公佈到出貨都用左一年多時間, 相信一兩年內都未必出到VECTOR.
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-224457-1-2.html