Toysdaily 玩具日報

查看: 2894|回復: 12

[個人收藏] [那些年的NECA vs Mcfarlane] 爭咩丫,溝埋一齊自組Terminator丫笨!

小弟一直好鐘情Terminator 2 Judgement day,細個時對T1000的設定非常深刻。
Figure方面因為地方有限容不下HT,主力係儲NECA。NECA產品還原度已經好高,可惜一模多用,要哂所有造型真係每隻都走唔甩。
最近偶然入手非常罕有的Mcfarlane Sarah Connor及T1000 Terminated造型,對往日Mcfarlane的用心及雕工非常佩服。
雕工上NECA及Mcfarlane各有千秋,可動性其實大家都係差(早期美玩都是如此),比例上幾乎係完全一樣的,有d上色技巧甚至係相同。
有d位係Mcfarlane做得更用心,例如T800的榴彈槍身係可以屈開,子彈帶上的彈真係可以拎得出,重現上彈的pose;又例如Sarah Connor的皮背心可以拆開等等。

拆件重組:
我唔會儲咁多相同的body,通常自行拆走想要的部份再當parts自組,只要明白每個關節設計就唔難達到。
T800下半身我用NECA後期的阿諾模體黎改,稍為改善左可動。為左T1000可以靈活換件,我都花左唔少功夫,因為兩家的頭雕位的公乸係相反的。

以下圖片我不多解釋,識貨的師兄自然睇得出我點自組:

有愛不計錢,以上收藏已經係唔記得由幾多set figure重組以成。

可惜而家Mcfarlane已經明顯衰落,做唔返以前的精巧雕工同上色,NECA主力亦轉移到1/4大型figure上。
以前的美玩水準,可能真係可一不可再。

支持!!
我都有 Mcfarlane 的T2 & T3 FIGURES, 直到似家我都係覺得 Mcfarlane 出得好正, 唯一缺乏是Mcfarlane 當年無出T2 州長個面相.......

支持!!
我都有 Mcfarlane 的T2 & T3 FIGURES, 直到似家我都係覺得 Mcfarlane 出得好正, 唯一缺乏是Mcfarla ...
gumng 發表於 4-5-2014 04:54 PM

T2同T3個州長人樣其實有咩大分別? {:1_203:}
T1同T2我就分得出
T2同T3個州長人樣其實有咩大分別?
T1同T2我就分得出
edmondphk 發表於 4-5-2014 08:21 PM

Mcfarlane 的T2 FIGURE 因為沒有買州長肖像權,所以T800 FIGURE是爛面(完全見不到州長容貌),只有T3才有 州長肖像權,有州長容貌!!
Mcfarlane 的T2 FIGURE 因為沒有買州長肖像權,所以T800 FIGURE是爛面(完全見不到州長容貌 ...
gumng 發表於 4-5-2014 08:45 PM

我覺得T2的超爛面頭雕都做得相當好
neca啲樣子唔錯 :78:
neca啲樣子唔錯 :78:
我覺得T2的超爛面頭雕都做得相當好
edmondphk 發表於 5-5-2014 09:47 AM

Mcfarlane 係做得好 !!
不過t2電影入面州長雖然係爛面, 但起碼見到州長個真人樣, Mcfarlane當年就係無買肖像權, 被迫要做到t2玩具 (t800) 要全爛面, 有點美中不足......
neca啲樣子唔錯
Assassin 發表於 5-5-2014 10:26 AM

我覺得NECA係捕捉角色表情神態係強過Mcfarlane
上色雕工就相距不遠
正呀! 可惜我只有mcfarlane version
正呀! 可惜我只有mcfarlane version
kevchan1103 發表於 6-5-2014 09:31 PM

mcfarlane版難搵過NECA的
我儲齊了, 我真儍 :time:
我儲齊了, 我真儍
nesidoh 發表於 12-5-2014 08:09 PM

你指食哂咁多隻相同body?