Toysdaily 玩具日報

查看: 9225|回復: 10

[玩具報告] 純粹素組 RG Gundam Exia

第二次砌RG, 上一隻是Seed的Destiny
對比下, 今次的Exia質素好好多 (我個人認為)

但都有幾點要注意:
1.反光貼紙依舊係好容易甩色,
手腳的綠色透明位, 內裏的反光貼紙, 有印字的更加易甩色......我用綿花棒去壓實張貼紙, 都甩咗d字......{:1_229:}

2.如之前有師兄所講, 前臂的零件C14係極易白化
原因係裝唔落, 荀位唔多fit, 一用力就白化,
要削大少少個荀位先卡得入

3.上臂, 零件D45,用黎扣住膠帶的凸出位置
勁似水口, 一不留神會剪錯

4.凡係膠帶位置, 最好先磨走骨架的分模線
不然, 貼上反光貼紙後, 中央會有些微突起

整體而言, 呢隻真係幾唔錯, 值得一買:71:

以下去相(用電話影的), 只係素組, 及滲線有d粗

RG其實素組已經好好睇:71:
我都準備開工砌:46:
請問砌一隻要幾耐??? 我突然想買盒strike freedom砌。

但我砌模型好屎慢。:55:
nice report :71:
Very good job:71:
nice work.  thanks for the photos showing the inner frame.  support.
回復 1# aol

製作報告很詳細, 圖片數量亦很豐富
謝謝大大的作品分享
回復 1# aol

功整的作品
多謝分享吧
回復 4# iorik

好難講,個個人速度唔同!如果係第一次玩都有排玩架
我用了六個鐘齋齊,貼貼紙,滲線。