Toysdaily 玩具日報

查看: 14965|回復: 10

[分享討論] ~OM-D e-M10開箱文~

這部相機深得我喜歡,一入手就已經想分享(推銷)比大家,

不過遇到DIABLO III這怪物,時間完全被吞噬了...(改版之後終於有點像樣了!!)

~~~~~~~

這是一部掛了OM-D名稱的入門機,價格定位跟之前的EP-L5,6差不多,低於7,000HK$,比之PEN系列近萬元的價格便宜了不少,不過整體的質素...我想有過之而無不及.

單是全黑的外盒設計,感覺上就已經高級多了.

相機的外型帶點復古味道.

作為一篇開箱文,到這裡就差不多了.

至於詳細的介面,功能什麼的...因為那邊DIABLO到等我,所以不多說了,反正各大攝影網站有不少關於這台機的介紹.

我只說一點用了幾星期之後的個人感想.

要先說的是,要不是我運氣不好就是O記的品檢有問題,因為我換了四部!

第一部在店中開箱時黑色的塑料手膠已經有剝落現象.

第二部,回家後發覺C-MOS有死點,還要是在中線附近.

第三部VIEWFINDER裡有塵....

然後是手中的第4部.

所以買機時要小心檢查.

除去上面的問題之外,我對這部相機是100%的滿意!

當然相片質素不能跟5D2比較,但綜合價格,操控性,輕便性,各方面,我對E-M10的滿意情度可能高於5D2.輕便固然是原因之一,但另一方面操控性可能得分更多.

E-M10用了雙轉盤加上3個功能鍵的組合,

基本上可以快速調整曝光補償,光圈/快門,ISO,白平衡,錄影,AEL/AFL,包圍曝光...之類的功能,這方面完全擺脫了細機身經常要按功能選單的問題,操控性直迫高階單反.

(然後我再看看C記的6D移去了十字制換成錄影功能...我只有一句WTF!!)

但留意,功能鍵多而且大部份可就個人喜好調整,那同時是說你一開始必須要看說明書,而且部份功能廠方可能怕新手亂來所以關閉了的,要看了說明書才知道怎去啟動.

內置閃燈又加了一點分數.

電子VIEWFINDER可算清晰而且亮度未至於太欺騙眼睛(這應該是O記投資在醫學設備上的技術回饋).

內至WIFI,可以連接手機,無線控制快門及傳送相片,再多一些簡單的後製功能.如果用上POWER ZOOM鏡頭還可以控制ZOOM功能.

相片質素,沒圖是沒真相的,而且因為上傳問題,我亦傳不到原相上來...只可以說還不錯,

在足夠光線的情況下,比之某些掛著APSC的型號的機種成像質素不見得有太大分別,當然背後應該牽涉大量程式問題,會有點味精,有點失真...但不見得APSC甚至FF沒有這方面問題.

而ISO呢.....下面是ISO3200及6400之下的情況...

我想這是M43規格的死門,忘記好了.盡量不要超越ISO1600這界線,ISO800以下為佳.

有朋友擔心對焦速度問題,這一台只要有明顯反差對焦速度都相當理想,不論是室外或室內.

要說缺點主要是耗電比之前代明顯厲害多了,新電,少量用上閃光燈,不到200張就見到電池燈在閃.

而一些現成的相片效果功能如柔焦,移軸都有增無減,而且細部調節如黑,白邊框之類也有增加.

差不多時間推出的9MM FISH-EYE鏡頭蓋.

朋友跟我一同買時問這東西要多少錢?

我說700HK$,他覺得很貴!我也是,但跟上一回買了一個普通37MM無任何功能的鏡頭蓋也要150$時,這一回感覺較為良好.

完全手動,基本只設有0.2M,遠距及無限遠3種焦距可選.

光圈固定為8.

有點似玩針孔的感覺.

小小的一片玻璃本身是沒什麼期待的,不過成像又比預期的好.

放大相中的5元還可以見到上面的凹痕.

價錢不太高昂的情況下.可以作為一種補償M43系列廣角不足的手段.

下面是室內,ISO3200,F8,1/30S...

網上看應該還不錯吧!!

又幾正 但我冇錢買換鏡細機
想買dc,暫時睇中 Olympus STYLUS SH-1
回復 2# AJ

如果無打算花太多,我都認同無需要買換鏡機,反正都係一鏡走天涯.
如果對相片有一定要求就唔好買咁高倍數變焦.因為質素一定差一截.
一般24~70有呢個焦段我就應付到大部份場合,只有影花,影雀,或者要有震撼力之類氣氛的場合先會用其他鏡.
回復  AJ

如果無打算花太多,我都認同無需要買換鏡機,反正都係一鏡走天涯.
如果對相片有一定要求就唔好 ...
warxv 發表於 5-5-2014 16:41

是否zoom得越遠越差?
是否zoom得越遠越差?
AJ 發表於 5-5-2014 05:30 PM

SORRY,我講得唔清從,唔關遠近問題,而係倍數問題,一般定焦鏡就最靚,大過三倍質素就明顯有問題,所以鏡頭一般都係10~18,16~36,24~70,70~200,100~300都是三倍變焦之內.

大倍數既鏡頭,成像,變形都唔太理想.所以就算單反如果配支18~200其實都未必好過一部定焦DC仔.
嘩!包裝都好豪華呀!
數碼單反價錢,真係唔勁都唔敢出,期待再睇大大玩具報告�看靚相。
Support.

我都有大大支#燈 {:1_208:}
我上年已經買了omd (em-5), 已經好夠用所以都無理新款了. 我用佢果個KIT LENS已經夠用, 基本上我一機走天涯都ok~ 相機對我來說最緊要方便易用, 唔好set幾十秒先影一張相哈哈~ XD

話時話我都換了一次機. 第一次買試完都無問題, 但第2日一開機個機好似hang機咁. (一按focus時, 佢好似focus唔到咁chok下chok下咁, screen就好似定o左格咁), 不過換部新機就無事了.
睇睇下,家陣睇中呢幾部,但全部未去試玩:
Olympus E-PL6 (想要的功能都有,價錢幾平,pen系入門級,影像質數ok掛?)

Olympus OM-D E-M10 (想要的功能都有,質數強勁,連埋evf,性價高,雖有人好似唔太介意送我,但還是不平)

Olympus STYLUS 1 (想要的功能都有,10倍變焦,2.8恆定,連埋evf,但加多約1千就買到OM-D E-M10,或差唔多價都買到E-PL6雙鏡裝,寫寫下,呢部興趣大減)

Olympus STYLUS SH-1 (想要的功能都有,最平呢部,未出未知質數,最原先睇中呢部)
回復 9# AJ

我比較傾向係最平同最貴之間作選擇.
回復  AJ

我比較傾向係最平同最貴之間作選擇.
warxv 發表於 21-5-2014 10:46

得閒放d e-m10相來毒毒我