Toysdaily 玩具日報

查看: 13967|回復: 23

[車] DeAgostini 1:8 McLaren MP4-23 (已完成&加相)

終於都等到呢一日 :$
係差貼埋d水貼,希望呢兩個禮拜攪掂埋收工:

給仲未開始砌的爸打們一些貼士:
1. ABS膠水唔好買黃蓋圓樽果款,我覺得太杰,好難用,尤其係d比較細/幼的接合位,要搽到唔出界真係有d難度。 唔知雙星方型樽果款會唔會好用d。
2. 後來我買多樽GSR的強力溶着剤,呢款係流し込式,我用來對付d比較細/幼,而且唔顯眼的接合位。
3. AA膠白化,好煩,尤其銀色漆小小白都已經好覺眼,想抹走d白化就連d銀漆都抹到兩截色。
4. 有一d螺絲位係非常的緊(例如頭鏟側邊d螺絲),出盡力都擰唔入。 唔好夾硬嚟,可以落少量潤滑油入螺絲窿,再擰就好暢順。
5. 送果支螺絲批只係玩具一支(雖然第8期有個adaptor套住會好揸dd),都係乖乖地買套正經d的批吧。
6. 第一期教話用張沙紙來磨走接合位d油漆其實有d老點,之後會教用筆刀刮走d油漆先至快靚正。 (提一提銀色漆係好容易揩花,要小心d。)
7. instruction有d螺絲名係錯的,要自己執生。 (第55期有errata,不過我見到時都已經砌咗,所以冇理佢,唔知改咗仲有冇錯)
8. 第57期d安全帶只係用雙面膠紙係黐唔實的,要落d萬能膠。
9. 前輪懸臂d炭纖水貼如果等到第78期先貼會有d難度,建議未裝前輪落車頭前先貼好,不過貼好之後就要小心d唔好整爛。
10. 值得讚係分咗咁多期都冇話欠件/錯件,QC算做得唔錯(因為產量少吧)。 不過花件都難免有幾件,當睇唔到算。

之前代理預告會引入其他產品,不過經過今次之後我應該唔會再落疊,一來貴,二來85期實在太漫長,三來砌完冇位放。
對我來講,冇得逐期買要一次過科水反而唔算大問題,我估應該係代理見到好多人斷供、零售散客越來越少先會有咁嘅安排。
不過既然要人一次過科水,最好就每星期寄幾期,等d人早d全套收齊,話唔定會吸引到一d有米而又冇咁好耐性的人玩。

完成:

左右唔對稱:42::

唔關事的MSC頭盔:

唔關事的賽車女郎:

入盒:

我的Blog有大圖:http://kaijinx.blogspot.hk/2014/05/deagostini-18-mclaren-mp4-23.html
師兄勁呀!
差星期四水貼你就完成部1:8 F1!
實在太感動,小弟的#1~#84期還在5個A4紙箱內長入眠......:no:
有心有力 !!  :71::71:
i am lazy to collect them weekly. so passed...{:1_225:}
回復 3# RCman_2009

快d起身開工啦 {:1_214:}
回復 4# goahead

Thanks thanks :77:
回復 5# ygat2005

所以話代理實在應該考慮一次過派齊所有期數,香港人出名冇耐性㗎嘛 :45:
now could buy 85期 in once?

回復 9# ygat2005

Try ask in distributor's facebook whether they have stock:
https://zh-hk.facebook.com/pages ... -23/446167008739458

Or order online:
http://www.pansing.com.hk/McLaren/subscribe.aspx
師兄厲害 咁快完成 我仲未開始
雖然要儲85個星期 但之後d 新line 好吸引
回復 11# mornitilgun

之後d 新line.........免疫 :o
快d開工啦 {:1_214:}
回復 1# kaijinx1

恭喜大大望見家鄉吧
恭喜恭喜
已完成,相在2樓,多謝支持。
回復 2# kaijinx1

beautiful:71:

1 have a 1:20 model kit on my desk:oh: