Toysdaily 玩具日報

查看: 6521|回復: 15

[分享討論] 6吋 白兵美白小技巧

孩記白兵上色係唔錯 冇乜出界 但間唔中都會有三四粒黑色墨屎
而且亦有些小地方 上色唔足
由於我個人好完美主義  所以落手落腳 慕求脫走全部墨屎 做都「白白淨淨冇性病」

首先要準備 thinner 棉花棒 gundam marker
我個人比較喜歡用mr colour的油色 雙星我冇用開 所以唔知效果如何 但理論上係效果應該係一樣的
記得唔好求求其 去五金鋪買工業用天拿水 都時候拿爛你玩具D膠 喊都冇謂
PS:我呢支mr colour都會好勁天拿水味 最好係通風地方用

用棉花棒 浸少少thinner

掃下掃下 慢慢就會甩
其實好多玩具都可以用呢個方法

我自己用左gundam marker 補反隻眼 個嘴 手腳關節嘅色
希望呢個方法岩大家用
我都係用呢個方法,但你D圖好抵死,不得不留言SUPPORT~ :71:
讚!! 我都買左4 隻, D上色真係....
樓主有無諗過上光油??
回復 3# kevin6

有諗過呀 但一來有D忙 二來又懶 同埋上左光油要就住玩 怕整甩
所以都係放棄左
孩記白兵上色係唔錯 冇乜出界 但間唔中都會有三四粒黑色墨屎
而且亦有些小地方 上色唔足
由於我個人好 ...
d713245 發表於 19-4-2014 12:44 PM

Liked!! : )

想問問用 Gundam Marker 補白兵眼部黑色部份,同原來既黑色夾唔夾色?(原本黑色係半光澤色)
回復 5# 轟太郎

如果你上得唔係好多層 其實唔會太反光的 再講多一樣野
油性係就呠油上去 好似小朋友畫畫咁 水性係有慢慢滲入去線的功能
同物理現象一樣的 水永遠流得快過油一樣
回復  轟太郎

如果你上得唔係好多層 其實唔會太反光的 再講多一樣野
油性係就呠油上去 好似小朋友 ...
d713245 發表於 19-4-2014 11:04 PM

完全明白了!拿拿聲去買番支 G.Marker 先∼
Thanks!

今次隻白兵底色(白色)做得非常好。隻膠料雪白得黎帶有光澤,帶出電影入面白兵既神髓!
好鬼低死的對白!:p
睇唔到相,moved or deleted :63:
回復 9# carton1216

岩岩搞反好 Ching試下睇唔睇到
OK了~

隻白兵幫第二隻撩個下真係好好笑XDDDDDD
又一套好圖
唔知邊度可以入手呢?(小弟新入坑...)
回復 12# nkr

街差唔多賣得七七八八 就算有都炒價 得八月再版啦
美白小技巧! :71:
Good 教學~~~ ~~~~