Toysdaily 玩具日報

查看: 5434|回復: 10

[玩具報告] Figure-rise 6 Faiz Axel Form (Standing by...completed)

18/4/2014

由隻Faiz一出嗰下,小弟已經下定決心將佢改成Axel Form
幾經辛苦終於差唔多考完DSE(仲有oral之類),可以開少少工喇!:77:

隻眼本來打算直接浸透明紅,快手少少就算...效果唔太好,諗住洗走佢...結果一洗就出事:time:
件件竟然成件花哂兼化白:time: 迫於無奈之下唯有幫佢打磨...你冇睇錯...小弟竟然喺透明件到打磨:unhappy: 打磨嗰時仲爆開咗左右眼...
上完色基本上冇通透度可言:unhappy:

為咗防止d透明油乾嗰時側埋一舊,小弟有特別嘅Hold件技巧:p 不過我相信唔少人都諗到辦法:(

經過四小時搏鬥,總算仲見得人:(

跟住第二個挑戰又黎喇...小弟唔想貼貼紙...魚翅又滑到咁...咁魚翅上嗰四條間點搞呢?

又係遮蓋膠紙出動嘅時候喇!:^

先將貼紙貼喺膠紙上面,然後Mark記間條位置
Cut佢出黎,貼喺魚翅上

最後就係考驗手定嘅時候...

外側冇難度,內側簡直係地獄!!!:* 內側真係會畫到噴血死:70:

雖然只喺塊面...但已經覺得小弟晚年嘅時候會因為咁而深幾倍老花...{:1_206:}

下次更新起碼要等一星期:73:

25/4/2014
終於得閒繼續砌隻Faiz:43:
可惜今朝出咗街,夜晚屋企人喺到,唔方便上色:68: 造咗唔係好多野:26:

今次第一樣要做嘅野就係幫個胸甲整型,因為小弟發現原本件甲有少少細節模形冇表現出黎

下圖為整形前:

先喺底部加一層薄薄嘅AB畢地

然後就可以開始整形

最後等乾後打磨,立即靚仔哂{:1_197:}
其實背面小弟都有整形,但效果唔太理想...所以無謂獻醜喇:38:

之後小弟打算一口整哂D黑件,然後一口氣上色{:1_209:}
但換來嘅結果係要一口氣打磨哂D黑件...我都係第一次打磨打到手軟...:26:

上哂黑油等乾...

雙手製作中...
聽日繼續啦:77:

26/4/2014

早起的鳥兒有蟲吃,早起的蟲兒被鳥吃
今朝比平時早起身,多咗好多時間~:78:

個人覺得Axel Form D配色真係好靚仔:love: 連銀色都分兩種,上色上得好享受:43:
面對上色地獄...最好嘅解決方法就係學習享受:44:

經歷長時間搏鬥,終於完成頭部:!

自家製手錶帶:35:

上圖上色上得唔係咁理想,唯有後期再執

個心口...一開始好有大志咁打算全手油...但最後都係屈服喺上色地獄之下...貼貼紙算喇...{:1_224:}

此為早上嘅成果...到底係邊個話簡單塗裝:59:

剛剛嘅成果,依家得返D武器就搞掂:77:

28/4/2014
經過多日嘅搏鬥,今日終於完工:51:
到尾以為武器可以好快搞掂,點知原來係另一個地獄:Q
砌完當然要擺pose慶祝一下~:43:
手機圖,而且銀油付著力唔太好,一面摸一面甩,搞到黑色都有一達達銀色:49:
大家唔好介意:64:
Thank you~:77:
畫到噴血{:1_208:}

下次更新要等一星期{:1_204:}
回復 1# 森記

等你的更新吧 大大
^_^
回復 2# ygat2005
回復 2# ygat2005
兩位久等喇~
不過今次唔多:68:
聽日繼續 {:1_214:}
26/4/2014更新~:51:
18/4/2014
面對上色地獄...最好嘅解決方法就係學習享受
森記 發表於 18-4-2014 03:32 PM

享受到一直嘆氣的我....:ice:
28/4/2014更新{:1_220:}
回復 7# osterrai
老兄,I know that feel{:1_229:}
全手油? 好花功夫, 師兄.
呢隻我都有買,雖然很正,但真的不敔再挑戰.實在油得太艱辛!
回復 9# gl_edmond
冇錯!係全手油!油到短幾年命!
事關屋企唔噴得油同埋小弟唔想轉習慣~冇計:38:
回復 10# funcheck
我同意呢位師兄嘅講法,油一次之後絕對唔會想油第二次{:1_206:}