Toysdaily 玩具日報

查看: 11900|回復: 15

[個人收藏] [舊物新砌] Takara Tomy 1/35 Optimus Prime

Takara Tomy 1/35 Optimus Prime

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

5/7/2014更新: 之前未有配上雙刀拍照, 補拍幾張.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

砌左個半月, 終於完成.

早前已睇左不少評論,話難砌,裝甲易甩等。完成後覺得裝甲易甩可以解決的,用膠水粘死就是了。反而係可動手指強度好差,最後睇魔術師blog,學佢咁用燒紅的鏍絲起子熱溶手指關節位補強。

最不滿的地方係心口左右倒後鏡,又細,支架又弱,一不小心就斷裂....收得呢個價錢,個parts又咁細,用金屬件(蝕刻片?)也不算過份罷?

小弟基本上是素組, 大量使用膠水補強.

後期補色, 漬洗, 乾掃.

雖然呢盒模型有好多缺點, 但克服後有個靚靚成品又好滿足.

推介給對砌模型有一定能力的朋友.

套件本身骨架已砌好,但關節比較鬆,最好未砌前補強一下。

裝甲是一層一層疊加上去的,組裝順序亦是由內而外的層層疊,不過有部份順序好怪,有部份明明可以一步到位的卻跳了兩頁才完成。

大致上90%完成的樣子:

完工,去圖!

各位帥兄, 請請~

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
Nice work!

初出時買咗隻,後來賣咗俾人。而家行過玩具舖見個價都幾吸引,成日想買番隻,但想買嘅野實在太多....
師兄如果有造埋金屬色就好
nice TF, what next :75:
Nice work!

初出時買咗隻,後來賣咗俾人。而家行過玩具舖見個價都幾吸引,成日想買番隻,但 ...
numan123 發表於 12-4-2014 10:36 AM

Thx ching~

記得movie 3剛上映時是頗貴的,現在熱潮過了算是抵玩。
師兄如果有造埋金屬色就好
漫遊 發表於 12-4-2014 11:53 AM

小弟簡單一點,素組加補色就算了,骨架要拆散重新上色有點麻煩...懶呀.....
nice TF, what next
ygat2005 發表於 12-4-2014 07:04 PM

Thx support!!

下個目標應該是L-GAIN吧,早前有一盒HG版噴左骨架之後難尾了,是時候完成埋佢。
回復 6# catcat

早排見精x6魚唔使,心郁郁,但實在太多模型未砌...
回復  catcat

早排見精x6魚唔使,心郁郁,但實在太多模型未砌...
numan123 發表於 14-4-2014 12:16 PM

早兩個月蕉人五魚咋。
回復 9# catcat

我都有行吓蕉人但唔見,應該係我miss咗....
回復 7# catcat

L-Gaim, i gave a Mk-2 to friend 4-5years before...
回復 1# catcat

砌過既都知呢件柯柏文有幾麻煩呢
全身零件要非常小心處理
而且一個唔小心跌落腳下百慕達  仲慘烈

貓大的完成品令人看到貓的血與淚吧~~

很讚的舊化吧

^_^
5/7/2014更新: 之前未有配上雙刀拍照, 補拍幾張.
巧毒呀…………:71:
樓主的干掃技術十分厲害