Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] Figure-rise 6 幪面超人555模型

近排好多關於真骨彫的post.但很少post提及這模型。其實一買入之後就掙扎於貼貼紙或油模型油。如素組加貼貼紙的話就同製作食玩無分別,而素組加塗裝又怕要用很多時間。最後本人決定素組加塗裝,用了三天時間砌。製成後的外型相信拍得住SHF(我沒有買過555SHF沒有比較過)。之後砌到興起,再買多一盒砌成555加速型態。(B社的555加速型態SHF及裝著変身也是限定版,價貴無買過)接着用了兩天就完成了。砌模型好有滿足感。遲些再砌甲鬥王。

:71::71::71:好正呀...係咪個size會大過shf?
一向好佩服砌模型再上油師兄嘅耐心同手藝,隻faiz同加速型好靚,尤其係加速型。

喱款模型正過shf多多聲。
請問一合係咪只可以整其中一隻?
回復 5# bigjohn2hk

一合只可以整其中一隻.
回復 1# lhylouis

這個新系列拉打模型,在這版和身邊的朋友都有分享和討論,是近期少有的,當然真骨彫也不少
大大的作品,塗裝很細緻,整體不錯:71:謝謝閣下的分享,期待下一個完成品的分享
多謝歐叉獅子的讚賞,其實我有老花的,要戴老花鏡才可以塗裝好的。
回復 8# lhylouis

對樓主砌模型的熱誠,絕對支持
多謝歐叉獅子的讚賞,其實我有老花的,要戴老花鏡才可以塗裝好的。
lhylouis 發表於 4-4-2014 11:54 PM
老花?同意, 件太小了, 雖只是素組本人是要除眼鏡才看得清!你塗裝更勁