Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 點解咁岩d大玩具都係約三十cm高?

呢幾隻都吾同廠
再大d咪擺唔落櫃入面
應該係你傾向買呢個 size 既玩具,你先會留意,同十三不祥一樣 ~

我覺得同30 cm大約等於一個少年至成年人前臂長度、即又大約一尺有關,
如果高過呢個高度,即係大約1/4 size嘅話,玩起上嚟會好唔方便,
想像下如果一隻四十幾cm嘅玩具擺喺一張電腦臺上,首先視線已經要提高,
公仔個頭分分鐘高過你個頭,太大隻要玩起上來亦會辛苦,
除非唔太預人拎上手玩嘅玩具或擺設,30 cm已經係最符合人體接受到最大嘅size。
所以出玩具嘅廠商要出大玩具,都會不自覺出呢個size。

這是因為以英尺1尺來計算,外國一般生產櫃及家俱都以英寸及英尺去計算,以往均由外國技術主導世界標準,例如BS,EN等等的歐盟或英美等國家標準,而中國是使用10進制的米及分毫,往往你所見的如33cm左右即是等如1尺,因此你會較常見6"高10"高12"高的標準英寸去做玩具。另外就是世界由英美等國家主導世界及財富所引致的副產品,以往亞洲地區的國家人均消費力低,較好的玩具均以出售於西方國家為主,故此由過往至現在均源用英寸制。
我覺得同30 cm大約等於一個少年至成年人前臂長度、即又大約一尺有關,
如果高過呢個高度,即係大約1/4 siz ...
chshting 發表於 28-3-2014 03:07 PM

答得精準,叻叻。
這是因為以英尺1尺來計算,外國一般生產櫃及家俱都以英寸及英尺去計算,以往均由外國技術主導世界標準,例如 ...
phoenix_fai 發表於 29-3-2014 09:52 AM

有道理。{:1_220:}
比例丫嘛~
玩具肯常都係
1:12
1:8
1:6
呢幾個 size