Toysdaily 玩具日報

查看: 27334|回復: 33

[分享討論] 新入手攝棚,晒一下

摺合式,配有兩條LED,四色背景紙

打開時的模樣,圖下只裝了一支LED,尺寸為26x26x26cm

LED用乾電驅動,電池可貼在攝棚接位的磁石上

未打開時就是這樣子

還附有一個收納袋

雙LED

背景紙,黑白灰綠

打開併合前就是這樣子,接合位都用上了磁石

拍扭蛋的效果

拍神話的效果

晚上開著房燈拍和關了房燈拍又如何?

下面兩對圖,一張是開了房燈,一張是關了房燈,沒有明顯分別,証明即使只掛一支LED,光度也不錯

補充一下,攝棚和背景紙都是塑料製,挺耐用
當然,拍攝效果未必及正式的攝棚,不過此物勝在輕便和容易 set up

至于價錢問題,此物本人在KICKSTARTER買回來,由于不是量產之物,盛惠US$50
值得與否見人見致,不過此物確有其過人之處,用來拍扭蛋、飾物、細小手辦,配上 smartphone 基本上已行

用來拍神話只要不是神雅或射手一類有若大翅膀的角色,尚可勝任

歡迎交流

{:1_214:}
效果不錯, 不過以Size計又好似貴左少少
塑料製背景紙看似幾好, 用絨布經常痴滿塵同有時發左毛都唔知點搞好=  ="""""""
啱用啵,多謝師兄介紹。
Thanks for sharing.  Regret that I haven't such space to place it... :56:
又真係幾好收藏呢..........係略暗了少許........但拍細野真係好方便.........因為我都好懶.........:he:
請問大約幾錢到???
請問大約幾錢到???
小堅 發表於 25-3-2014 01:51 PM

US$50
:o:o:o
太暗了......
the logo design is great though.

anyway, thanks for sharing~
太暗了......
the logo design is great though.

anyway, thanks for sharing~
fktuen 發表於 25-3-2014 06:21 PM

曝光多半秒就會光返多{:1_226:}
US$50
linkchan 發表於 25-3-2014 05:48 PM

美國有得賣? 請問邊度啊CHING?thanks
柔光效果有少少弱,
方便收埋又真係既~
十卜
無玩過神話, 請問12吋是否合用?謝
US$50
linkchan 發表於 25-3-2014 05:48 PM

咁又唔係好貴...
仲要易於收藏呢下好...
請問師兄香港有冇得賣?幾錢?
請問師兄香港有冇得賣?幾錢?
babyfat00 發表於 26-3-2014 05:11 PM

應該無得賣,除非有人響KICKSTARTER訂左唔要又拎出黎放…