Toysdaily 玩具日報

查看: 15329|回復: 17

[個人收藏] 幪面超人頭像 - 眼睛小化妝, 熊貓眼變閃星星眼

早幾日在其他討論區看到可以這樣做. 即時試試看, 用品只需廚房錫紙和膠紙.

首先用個容易的試試, 可以折開一半和細圓眼是最易的. 首先剪塊差不多大小的錫紙放入去, 再按實啲虛位, 最後用膠紙固定位置. 我用紙質膠紙貪佢冇咁黏.  大眼好似Stronger, 555 就難整得靚, 因為錫紙容易起摺, 一體過折不開就要慢慢塞錫紙入去和容易起摺.

大家可以比較下 W, 完成前後個樣真是差天共地.

跟著就是我整左整天的成果, 整完後一班 Rider即時由冇厘神氣, 變成能量爆燈.

Before:

After:

Skyrider前期和 Super 1是否應該是紅色眼?

有 Disply幪面超人頭像的 C Hing都應該試試, 因為做法簡單, 効果出奇地好, 直頭有著燈的効果, 真是靚太多了. 多謝收看.
{:1_224:}好強大既收藏

獵頭族 族主{:1_225:}
樓主換咗幾耐 !? ...  勁{:1_219:}

效果真的好好....小改變..大改善...我自己就用抺手紙..因加燈後也可透出光度...謝分享{:1_220:}

http://toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=196386&page=6
樓主office都可以展示咁多玩具真令人羨慕~
效果真的好好....小改變..大改善...我自己就用抺手紙..因加燈後也可透出光度...謝分享
老文 發表於 17-3-2014 11:56

我會花時間D油透明珍珠~
回復 6# 人仔貓

正wor...期待補圖{:1_220:}
Ching兄, 多謝你啲分享, 但係,
可唔可以resize左先upload呢, load呢個post好慢呀
好有心機的說...
多謝師兄的技術指導。
回復 8# kfhrider

我用 Skydrive upload photo 5覺有 resize 這功能, 有冇 Ching 用開可以指教.  Thanks.
回復 4# 老文

Ching 個 post 啲圖睇5到,所以不是太明。

原裝燈要按實才著燈, 自己換燈又太麻煩, 所以我不考慮透明.

我覺得錫紙這方法, 對要求不太高, 又懶, 又冇乜技術的我來講算幾好用.
回復 6# 人仔貓

請問有冇圖可以參考和用咩牌子幾號油? Thanks.

不過油完就沒有辨法還原. 我覺得錫紙這方法, 對要求不太高, 又懶, 又冇乜技術的我來講算幾好用.
這個數量...太強了:(
回復  人仔貓

請問有冇圖可以參考和用咩牌子幾號油? Thanks.

不過油完就沒有辨法還原. 我覺得錫紙這 ...
robotlovers430 發表於 19-3-2014 00:41

我自己實際未試, 模型油可以試下 Mr.Clear Color GX110 - Clear Sliver~
呢種做法雖然較難還原, 但優點係既可於冇著燈時突顯倒立體效果, 著燈時亦能透光~
效果類似ES合金三一萬能俠/宇宙飛龍金剛對眼~