Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 藤原忍

[詢問] 有沒有大大在buyee 代購日本yahoo玩具呢?

用過兩次:
1)落BID最快最方便(基本上是同步,24小時,有直BID,但只收PAYPAL)
2)只用黎買4-5000YEN以上既野,太平既話手續費+運費+雜項仲貴過件貨.
3)不建議集運,每件獨立收500YEN,小數怕長計
4)有"安全包裝"服務,真的PACK得很堅固,但好似要加1000YEN,但額外的重量導致運費增加。
咁除咗 buyee 之外仲有冇邊間代購去bid JP Yahoo 好啲的? 可否推介一下?

謝謝!
e-ghost 發表於 2-1-2015 10:43 AM
咁除咗 buyee 之外仲有冇邊間代購去bid JP Yahoo 好啲的? 可否推介一下?

謝謝!

網上有好多代BID服務。不過邊間好就唔知。
我試過兩、三間,每次都係不愉快經歷,可能係我唔好彩。

出面係平,但交收時間地點好多限制。
最重要係,BID野係爭分奪秒。
熱門野,最後幾分鐘經常被推高價,你想加碼,偏偏搵唔到「代購負責人」。
你只好BID過另一個POST既同一件玩具,你卻要先聯絡「代購負責人」。最後不斷LOOPING,咪話唔煩。
bunnyyau 發表於 2-1-2015 11:54 PM
網上有好多代BID服務。不過邊間好就唔知。
我試過兩、三間,每次都係不愉快經歷,可能係我唔好彩。

非常同意, 仲有去唔去追bid自己話事
其實係唔係即係LOGIN BUYEE
然後用自己個日本YAHOO LOGIN去BID野?
中BID就自動SEND去BUYEE SET好地址...無視日本國內MAIL FREE?
呢樣唔識睇...
我再次看
briankk 發表於 3-1-2015 09:41 AM
其實係唔係即係LOGIN BUYEE
然後用自己個日本YAHOO LOGIN去BID野?
中BID就自動SEND去BUYEE SET好地址... ...

係用BUYEE自己個a/c去bid
唔洗自己開/用日本YAHOO a/c
用過三四次。依家日yen keep住6.5都會再用。

安全packing500yen 係值得既,由其是我bid模型成品同二手錶。

全英文/中文亦好用。d staff 都幾快有response.
我再次看到我
You can try riderproxy.com
我當初都覺得buyee運費貴,但相比起我上午10月和太太去東京,大阪觀光兼掃貨,中野和日本橋的古物貴過buyee多多聲呀,新物各位最好在香港買啦,但古物buyee多留意的話能令你找到香港炒到飛起的全新或9成新的古物呀!
百鬼咁夜行 發表於 3-1-2015 12:06 PM
用過三四次。依家日yen keep住6.5都會再用。

我係買同人本,所以唔用安全packing。
易爛既野先考慮安全packing。
因為安全packing會加左好多防撞膠,計埋多左既重量,肯定唔止500yen。

不過BUYEE真係好多雜費,集運會逐件計你手續費。

1) 咁樣即係用 buyee 可以自己用 buyee account 去即時追 bid 都得 唔駛求人??
2) 如果要買家支付運費的話咁 buyee 會同你出咗先?
3) 如果係用於好似我地要即時追bid 投toy 既, 咁仲有冇另外一間好過 buyee 的?
4) buyee 的收貨係即係:
= {bid貨成交價 x 1.1 (10%手續費) } + 基本費用:500yen手續貴(固定) + 200yen日本銀行匯款(固定) + 日本到香港EMS運費
然後總數用信用卡支付日元(所以匯率唔關 buyee 事, 係睇信用卡?)

Thanks!
e-ghost 發表於 4-1-2015 02:39 AM
1) 咁樣即係用 buyee 可以自己用 buyee account 去即時追 bid 都得 唔駛求人??
2) 如果要買家支付運費的話 ...

1. 係
2. 其實係首先你bid到件貨,咁佢就收左你件貨既錢,手續費同付款手續費先,之後就等賣家寄件貨去到佢個倉,咁佢就會要求你比運費,你比左運費佢先會寄件貨比你
3. 唔清楚
4. 成交價+10%手續費(最底消費500yen)+200yen付款手續費+國内運送費+國際運送費
匯率睇信用卡