Toysdaily 玩具日報

查看: 12075|回復: 8

[新聞] 再傳要OUT譚玉瑛。譚玉瑛姐姐:呢一日始終都會嚟 <轉>

原文>>http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20140315/52284146

2014年03月15日
apple【新鮮娛頭】C1
無&#32171;「陰乾」譚玉瑛姐姐:呢一日始終都會&#22175;

在無&#32171;主持兒童節目32年的元老級人馬譚玉瑛姐姐,多年來不止一次被傳遭無&#32171;踢出局,但最終譚玉瑛仍幸保不失繼續留低。然而,本報接獲消息指無&#32171;近日再度向譚玉瑛開刀,要將她飛出兒童節目主持行列,本月底約滿後不再續約。

記者昨致電譚玉瑛,她承認本月底約滿無&#32171;,並說:「上個月公司想同我轉合約,係Sandy(余詠珊)同我講,但傾過一次之後冇再傾。佢想請一&#21874;比較年輕&#21874;&#22021;主持,想我做顧問。」是否不再在兒童節目亮相?譚玉瑛說:「可能佢未諗得掂,佢話耐不耐出&#21523;鏡,但就轉做顧問畀意見個節目點樣發展。」

譚玉瑛透露當日余詠珊強調不會減她人工,是否接受做顧問?譚玉瑛說:「要睇&#21523;條件係點,我唔會抗拒,因為就算我自己唔再做幕前,我都想個節目有好發展,因為自己做得太耐,有感情。」

對無&#32171;這個安排會否感到難受?譚玉瑛未有正面回應,只說:「都幾突然,突然間有種『咁呀?』&#22021;感覺。舊陣時係talent(藝員部)傾,但今次talent話要搵Sandy同我傾,Sandy又好忙。」但另方面有傳無&#32171;決定不再跟譚玉瑛續約,讓本月底約滿的她「自然流失」,譚玉瑛說:「藝員都係被動&#22021;,我又可以點呢?其實以前都有傳過我會唔做,我諗……我都係睇&#21523;公司決定點。」

為無&#32171;盡心盡力多年卻落得如此下場,會否灰心、不開心?譚玉瑛無奈說:「其實呢一日始終都會&#22175;,重整心理,再過&#22021;日子可能唔同&#21655;。我都照平常咁做番自己&#22050;,唔好畀一個未知道將會係點&#22021;事擾亂自己生活。不過我就希望可以清楚&#21874;知道件事將會點做,咁對大家都好&#21874;。」

記者指王維基的香港電視網絡(HKTV)開不成台,更助長無&#32171;提出苛刻續約條件,藝人往往迫於無奈接受,對此譚玉瑛說:「不嬲都係咁樣。」可認為無&#32171;基於輿論壓力不敢炒她,所以才「借&#21874;意」說轉合約形式,譚玉瑛說:「你個理解係咁,或者係咁,我自己唔會諗咁多,因為做&#21655;咁耐,都好知道做藝人其實好被動。」

對將來計劃及工作安排,譚玉瑛坦言未有想得這麼長遠:「依家呢個階段,盡量&#22000;件事唔好困擾我自己,平常心咁生活,我又唔想&#21874;同事好似唔捨得我咁&#22021;情緒。」記者指今次報道出街後,無&#32171;可能立即轉&#36570;另作處理,譚玉瑛笑謂:「咁又係,都見過有咁&#22021;事情發生。」
由82年的《430穿梭機》到現時的《放學ICU》,30多個年頭,譚玉瑛姐姐堅守兒童節目主持崗位,亦是唯一做過四代兒童節目的人。她昔日的拍檔梁朝偉、周星馳,分別貴為康城影帝及一代笑匠,而譚玉瑛姐姐亦成兒童節目icon,是一眾70、80、90及千禧後的集體回憶。

《430穿梭機》時代(82-89)
最人才濟濟的年代,主持有梁朝偉、周星馳、鄭伊健、曾華倩和藍潔瑛等,當年《黑白殭屍》環節,譚玉瑛姐姐扮演研究殭屍的專家譚博士。

《閃電傳真機》時代(89-99)
由《430穿梭機》演變成,當時譚玉瑛姐姐已&#23405;重飛,其中她於環節《Auntie烏卒卒》內扮演占卜師烏卒卒更是深入民心!

《至NET小人類》時代(00-04)
每日由不同主持於《至NET工作坊》環節教授小朋友煮食、藝術、運動及音樂等知識,譚玉瑛姐姐是負責教小朋友製作不同食物。

《放學ICU》時代(05-現時)
起初譚玉瑛姐姐還有主持《英語升LEVEL》環節,其後因Mark Ryan加入教英語,故後期譚玉瑛姐姐變成主力演出兒童連續劇《諸氏家庭》。
..........................
無言。。。。。。。。。。。。。:ice::oh:
要走是遲早的
但無必要做得咁難睇卦...
新聞報道呢家野, 最準確都係聽本人把口講, 齋文字可信性大減...
烏卒卒,好似好似一隻黑蟋蟀,烏卒卒
矇查查,隨時施法術:sad:
兩位不同類型節目既經典女主持,都係由兒時睇到成人:

1. 兒童節目 - 譚玉瑛

2. 早晨節目 - 余文詩

譚玉瑛總算比余文詩"長命"啦~~
我都好想我做緊呢份工可以做到100歲:p
佢都賺夠,係時候收皮:36: